»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
22.10.2011 | CZKD, Beograd

Biti radnik danas

Ciklus razgovora u okviru Oktobarskog salona

RLS - SEE / Biti radnik danas
Pokret za slobodu organizuje diskusiju Partnerstvo i decentralizacija - odnosi radnika i lokalne/centralne uprave koja će se baviti problemima sa kojima se radnici suočavaju usled centralizovanosti odlučivanja o privatizaciji i sudbini njihovih preduzeća. Diskusija će se održati 22. 10. 2011. godine u 17 časova u Paviljonu Veljković – CZKD.

Ova diskusija deo je serije diskusija o radničkom pitanju pod nazivom „Biti radnik danas”, koju Pokret za slobodu održava kao deo projekta “Razmicanje – imenovati TO Ratom” u okviru Oktobarskog salona 2011, međunarodne izložbe savremene umetnosti. “Biti radnik danas”, podrazumeva 4 javne diskusije radnika, aktivista, predstavnika državnih institucija i javnosti na temu radničkog iskustva u samoorganizovanju tokom protesta i u upravljanju fabrikama, kao i odnosa radnika i različitih državnih organa poput lokalne/centralne vlasti, Agencije za privatizaciju, Saveta za borbu protiv korupcije, itd.
Pokret za slobodu je organizacija koja podržava radničke i seljačke samoorganizovane borbe za poboljšanje socijalnog položaja. Pokret za slobodu je inicirao osnivanje Koordinacionog odbora radničkih protesta čiji je cilj horizontalno povezivanje radničkih grupa radi zajedničkog nastupanja u borbi. Nedavno objavljene knjige Deindustrijalizacija i radnički otpor (2011) i Zemlja i sloboda (2011) sumiraju višegodišnje aktivnosti Pokreta za slobodu na stvaranju radničko-seljačkog pokreta. Internet adresa Pokreta je www.pokret.net.

Ostale diskusije u okviru ovog ciklusa su:

05. novembar 2011. u 17h – Šta nakon raskida ugovora? - Radničke inicijative spram Vladine Agencije za privatizaciju

Diskusija Šta nakon raskida ugovora? - Radničke inicijative spram Vladine Agencije za privatizaciju bavi se sledećom situacijom: nakon što antikorupcijske inicijative radnika i malih akcionara dovedu do raskida ugovora sa nesavesnim investitorima, jedino rešenje koje je do sada praktikovano i koje zakon propisuje jeste uspostavljanje uprave koju kontroliše Vlada. Sve inicijative radnika i malih akcionara da se preduzeće nakon raskida ugovora pokrene, Vladina uprava najčešće ignoriše. Kako stvoriti uslove za participaciju radnika i malih akcionara u preduzećima u kojima za to postoji interesovanje? Da li se radničko NE! propadanju, izraženo antikorupcijskim inicijativama protiv nesavesnih investitora, može artikulisati u privrednu inicijativu za oporavak preduzeća?

12. novembar 2011. u 17h – Alternativni modeli privatizacije

Diskusija Alternativni modeli privatizacije postavlja pitanje: kako bi izgledalo zajedničko vlasništvo unutar privatizacije u Srbiji? Još uvek postoji veliki broj preduzeća u Srbiji koja nisu privatizovana, a koja posluju sa manjim ili većim uspehom. Praksa pokazuje da bi privatizacija po dosadašnjem modelu (prodaja većinskog kapitala investitoru koji ponudi najveću cenu), mogla da ugrozi ova preduzeća. Potrebno je preispitivanje modela privatizacije i traganje za rešenjima koja bi omogućila radnicima i malim akcionarima koji dobro upravljaju svojim preduzećima da zadrže kontrolu nad njima.

26. novembar 2011. u 17h – Novo akcionarstvo i zadrugarstvo

Diskusija Novo akcionarstvo i zadrugarstvo otvara temu udruživanja radnika, malih vlasnika i preduzetnika, koje je još uvek na niskom nivou. Jedina značajna akcionarska društva u Srbiji su ona nastala „odozgo“, podelom akcija radnicima i penzionerima nekadašnjih društvenih preduzeća. Kako podstaći udruživanje u privredne projekte „odozdo“? Kako obnoviti poverenje i solidarnost?
Saradnici u organizovanju diskusija su: Učitelj neznalica i njegovi komiteti i Roza Luksemburg fondacija.

 
'