»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
13.10.2011 | Zagreb

REDaktura: transjugoslavenski feminizmi i žensko naslijeđe

13.-16. listopada

RLS - SEE / REDaktura: transjugoslavenski feminizmi i žensko naslijeđe

Centar za ženske studije organizira konferenciju „REDaktura: transjugoslavenski feminizmi i žensko naslijeðe“ (REDacting Transyugoslav Feminisms: Women's Heritage Revisited“, koja će se uz popratna događanja (Living Archive) održati od 13. do 16. listopada 2011. u Zagrebu.

Cilj nam je okupiti istaknute feminističke teoretičarke, aktivistkinje i umjetnice kako bi sudjelovale u raspravi o zajedničkoj prošlosti, te kritički artikulirale svoju poziciju/lokaciju u suvremenom svijetu.

U nastavku je program i opis konferencije. Takođe, u prilogu je najava za interaktivnu izložbu suvremene umjetnosti The Bring In Take Out – Living Archive (LA) koja će biti predstavljena u sklopu konferencije, kao i najava koncerta Damira Imamovića. 

Konferencija REDaktura: transjugoslavenski feminizmi i žensko naslijeđe zamišljena je kao transgeneracijski susret feminističkih teoretičarki, aktivistkinja, umjetnica, pedagoginja i studentica iz zemalja nekadašnje Jugoslavije, kako bi sudjelovale u analizi i raspravi o zajedničkoj prošlosti te kritički artikulirale svoju poziciju/lokaciju u suvremenom svijetu.

Ciljevi okupljanja i perspektiva su dvojaki – s jedne strane usmjereni na kritičko revaloriziranje prošlosti i refleksiju vlastite situiranosti u povijesnim zbivanjima, posebno u socijalističkom kontekstu, a s druge strane okrenuti promišljanju feminističkog djelovanja u novim okolnostima. Nakon više od trideset pet godina feminiz(a)ma drugog vala na ovim prostorima, koji se u kontinuitetu podupiru, prepleću, proturječe i opiru, smatramo da lokalni ženski aktivizam i feministička teorija trebaju (re)artikulirati i osnažiti svoje programe i djelovanje novim idejama, obnovom smisla i radikalnošću zahtjeva te se s novom energijom kritički pozicionirati prema ključnim pitanjima položaja žena u post-socijalističkom, neoliberalnom kontekstu. Kao jedan od važnih koraka vidimo kritičko suočavanje s kulturom amnezije koja u sadašnjim nacionalnim kulturama posebno obeshrabruje sjećanje na povezanost i internacionalne feminističke akcije i susrete, ali i s nanosima internalizirane kolonizacije koja ide usporedo s kolonijalnim tendencijama zapadnoga, posebno akademskog feminizma, nespremnog prepoznati posebnosti jedinog snažnog feminističkog pokreta te feminističke teorijske i umjetničke produkcije nastale u post-socijalističkim zemljama. Namjera nam je zajednički mapirati polje ženskog naslijeđa koje uključuje povijest i pamćenje ženskog pokreta, kreativnosti, teorijske produkcije i dijaloga, stvarnih susreta i suradnje, otpora ratu, nasilju i nacionalizmima. Pritom nastojimo izbjeći monumentalizaciju unutar historijskog diskursa i zajednički iznaći alternativne modele aktivnog i emancipatorskog prisjećanja. Isto tako, otvoriti prostore razgovorima o moći i mogućnostima feminizma danas zajedno s drugim feministkinjama koje žive iskustvo postsocijalističkih/postkomunističkih poredaka.

Preuzeto sa:

www.zenstud.hr 

http://bringintakeout.wordpress.com/la-editions/zagreb/
'