»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
30.05.2011 | CK13, Novi Sad 30.05 i REX, Beograd 04.06.

Kroz tranziciju: Prilozi teoriji privatizacije

Promocija publikacija Kroz tranziciju: Prilozi teoriji privatizacije i Deindustrijalizacija i radnički otpor u Beogradu i Novom Sadu

RLS - SEE / Kroz tranziciju: Prilozi teoriji privatizacije

Na promociji u CK13 će govoriti:

Željko Popović, Alternativna kulturna organizacija, Željko Klarić, Alternativna kulturna organizacija, Ivan Zlatić, Pokret za slobodu Milenko Srećković, Pokret za slobodu

Na promociji u REX-u će govoriti:

Roland Zschaechner, Vladimir Marković, Stevan Gostojić, Filip Šaćirović i Zoran Gajić

Publikaciju pod naslovom Kroz tranziciju - prilozi teoriji privatizacije čine tekstovi autora koji problemu tranzicije prilaze sa teorijskih i političkih pozicija razvijanih na originalnoj problematici marksizma.
Nastojeći da konceptualno zahvate procese koji pod dominatnom ideologijom ostaju neprimećeni, saradnici na ovom zborniku podsetili su nas na temeljnu protivrečnost savremenog društva. Klasna borba koja počiva na sukobu rada i kapitala ostaje skrivena bez teorijskog i kritičkog iznošenja na videlo strukture kapitalističkog načina proizvodnje, a eksploatacija čini bespredmetnim svaki govor o demokratiji ukoliko se na ovu borbu ne odgovori i politički.

Autori tekstova: Marko Kržan, Gal Kirn, Rastko Močnik, Primož Krašovec, Jurij Šahin, Anderej Holm, Manfred Szameitat, Mario Candeias, Roberto Sarti, Filip Šaćirović, Vladimir Marković, Stipe Ćurković, Petar Pavlović i Zoran Gajić.

Tranzicija u bivšim socijalističkim zemljama predstavlja jednu od često pretresanih tema, kako u akademskim krugovima, tako i u javnom i medijskom diskursu. Za razliku od tranzicije, privatizacija kao značajna društveno-ekonomska pojava još uvek nije dobila vidno mesto u naučnim istraživanjima.

Takvo nesređeno i žalosno stanje u informisanju i proučavanju privatizacije predstavljalo je jedan od osnovnih motiva za pokretanje i afirmisanje jednog drugačijeg i radikalnijeg pristupa procesima privatizacije koji bi bili kritički razmatrani sa marksističkih pozicija. Takvim pristupom problematici privatizacije i liberalizmu u "tranzicionim društvima" odlikuju se svi tekstovi u ovom zborniku, koji se mogu podeliti na dve relativno samostalne celine. Prvu celinu čine tekstovi koji se bave teorijskom kritikom neoliberalne ideologije koja dominira u postsocijalističkim društvima. Druga celina se odnosi na tekstove koji u fokusu istraživanja imaju procese privatizacije i njene devastirajuće efekte.

Radovi u ovom zborniku predstavljaju i podstrek i rukovodstvo za političku akciju, čineći svojevrsni poziv na otpor privatizaciji i društvenim snagama koje čine nosioce i apologete kapitalističkog sistema klasnog izrabljivanja.

Deindustrijalizacija i radnički otpor

U knjizi  ''Deindustrijalizacija i radnički otpor'', izabrani su članci, saopštenja, dokumenta i intervjui koji predstavljaju iskustvo Pokreta za slobodu sa radničkim otporom deindustrijalizaciji Srbije.
Radi se o iskustvu solidarne saradnje i podrške onima koji su se odlučili na otpor, manje o našem tragu u štrajkovima i protestima, više o njihovom mestu u nama.

Pokret za slobodu se početkom 2007. godine uključio u radničke proteste i inicijative sa idejom da će ih najcelishodnije podržati pokretanjem nezavisnog medija. Tako je od 2007. do 2009. godine izdavano balkansko izdanje Z magazina, koje je izlazilo na kioscima, da bi se tokom 2008. godine pokrenuo i bilten Glas radnika, koji je besplatno deljen među radnicima, nastojeći da uspostavi i unapredi interno informisanje u uslovima potpune medijske blokade prema dramama koje su se svakodnevno odvijale sa one strane fabričkih kapija širom Srbije. Čitav ovaj period je pre svega obeležila saradnja sa radničkim grupama zrenjaninskih preduzeća Jugoremedija, Šinvoz i BEK, okupljenih od decembra 2007. godine oko lokalne političke organizacije Ravnopravnost.

Više o knjizi Deindustrijalizacija i radnički otpor:

http://pokret.net/cms/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=340&cntnt01origid=15&cntnt01detailtemplate=my_showdetail.tpl&cntnt01dateformat=%25d.%20%25m.%20%25Y.&cntnt01returnid=62
'