»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
07.05.2011 | Zagreb, Hrvatska

Subversive Film Festival - Dekolonizacija

Nove emancipacijske prakse

RLS - SEE / Subversive Film Festival - Dekolonizacija

Subversive Film Festival u Zagrebu obuhvata u četvrtom izdanju, osim filmskog programa, i konferenciju “Nove emancipacijske borbe”, na kojoj će okupiti renomirane mislioce, nezaobilazne u svetskim teorijskim i političkim tokovima, a deo njih će učestvovati i na središnjem okruglom stolu koji je posvećen preslagivanju moći u čitavom svetu.

Među učesnicima konferencije, koja će biti održana od 15. do 21. maja u bioskopu “Europa”, najavljeni su Slavoj Žižek, Zygmunt Bauman, Terry Eagleton, Gayatri Spivak, István Mészáros, Samir Amin, David Harvey, Antonio Negri...

“Mislim da je to čudo i da je to skoro pa jedinstveno - ovo što imate u Hrvatskoj. Zato svake godine dolazim na Subversive Film Festival. Vi ste stvorili platformu i to je izuzetno bitno”, rekao je Žižek povodom konferencije, saopštili su organizatori.

Između ostalih, Zygmunt Bauman će pokušati da odgovori na pitanje: “Ima li budućnost levicu?”, dok će Terry Eagleton, dekonstruišući najuobičajenije mitologije marksizma, pojasniti zašto je Marks ipak bio u pravu.

Deo predavača učestvovaće i na okruglom stolu konferencije na kojem će se raspravljati pre svega o emancipacijskom potencijalu narodnih pokreta danas - kroz prizmu događaja u Magrebu.

Svetski forum za alternative (World Forum for Alternatives) posebna je novost ovogodišnjeg programa, a reč je o susretu na kojem će se okupiti politički aktivisti, ekonomisti i teoretičari iz Indije, Senegala, Egipta, Kine, Španije, Portugala, Rumunjske, Češke, Francuske, Mađarske, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Nemačke, Grčke, Kpra, Velike Britanije...

Cilj tog foruma je da se, kroz panel-diskusije, osvrne na čitavu regiju i ponudi odgovore na tri pitanja: Analiza političko-ekonomske situacije svake zemlje, Šta se radi (pokreti otpora) i Šta da se radi?

Svetski forum za alternative, uz podršku evropske mreže za alternativno mišljenje i politički dijalog “transform!”, nije samo intelektualni događaj, već pre svega direktna politička poruka o nužnosti regionalnog i transnacionalnog udruživanja radi osmišljavanja alternative.

U okviru festivalskog programa, najavljen je i dvonedeljni sajam knjiga kojim će biti popraćeni svi sadržaji u bioskopu “Europa”.

Knjige će predstavljati sami autori, a reč je o izdanjima koja tematski upotpunjuju festivalski program, kao što su “Tekuća modernost” Zygmunta Baumana, “Zbogom, gospodine Socijalizam!” Antonija Negrija, “Socijalizam ili barbarizam” Istvána Mészárosa, “Zašto je Marx bio u pravu” Terryja Eagletona, te “Nacionalizam i imaginacija i drugi eseji” indijske autorje Gayatri Chakravorty Spivak.

http://www.subversivefilmfestival.com
'