»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
06.04.2011 | Kulturni centar REX

Poseta Starom Sajmištu

Multimedijalni projekat bivšeg koncentracionog logora Sajmište u Beogradu

RLS - SEE / Poseta Starom Sajmištu

Predstavljanje web stranice, “Poseta Starom Sajmištu" u Kulturnom centru Rex u Beogradu 24. marta 2011. godine, bio je prvi u nizu događaja koji obrađuju istorijski i politički kontekst nacističkog koncentracionog logora Sajmište.

Na web stranici http://www.starosajmiste.info predstavljena je multimedijalna mapa, koja prikazuje prošlost i sadašnjost Beogradskog sajmišta u centru Beograda, u čijim je paviljonima od strane Gestapo-a nakon nemačke okupacije Jugoslavije, aprila 1941. napravljen koncentracioni logor. Neke od ovih zgrada su i danas u upotrebi od strane raznih preduzeća ili služe kao ateljei za umetnike, ali nisu označene kao mesto fašističkog terora i sistematskog uništavanja.

Veći broj javnih ličnosti je doprineo, svojim intervjuima i predavanjma, uspehu istraživačkog projekta "Poseta Starom Sajmištu - nacistički koncentracioni logor Sajmište". Povodom ovog projekta se tokom leta 2010. godine okupila grupa mladih istraživača iz Srbije i Nemačke u Beogradu.
Na internet sajtu su prošlost i sećanje na Staro Sajmište otvoreni za javnost. Osim svedočenja bivših zatočenika logora, sajt prikazuje sadašnje stanje ovog mesta i uključuje vizije o budućnosti Starog Sajmišta, fokusirajući se na današnji odnos društva prema zločinima nacista i njihovih kolaboratora. Pored stručnjaka i predstavnika različitih grupa žrtava, te predstavnika inicijativa za spomen mesto, svoje mišljenje izneli su i ljudi koji sada tamo žive i rade.

Predstavljena mapa sajta nije konačna niti potpuna, kako navode inicijatori projekta Dirk Auer i Rena Redle,i ostavlja mogućnost da se ubuduće dodaju vizuelni, zvučni i tekstualni materijali. Ova mapa i projekat predstavljaju poziv da se poseti Staro Sajmište i da se tamo suočimo sa prošlošću i sadašnjošću. Za dalje istraživanje mesta i dodavanje podataka na veb stranici je dizajniran proširiv arhiv dokumenata i druge literature, kao i linkovi i adrese relevantnih institucija. Ovim će se društvena debata o Starom Sajmištu dalje potsticati i biti otvorena za sve zainteresovane. 

Projekat su inicirali i osmislili novinar Dirk Auer i umetnica Rena Redle. Istraživanje je omogućila fondacija „Erinnerung, Verantwortung, Zukunft“. Kreiranje internet stranice http://www.starosajmiste.info podržala je Rosa Luxemburg Stiftung Südosteuropa, kao deo projekta "Poseta Starom Sajmištu - standardi i merila sećanja", koji se nastavlja tokom ove godine u saradnji sa Kulturnim Centrom Rex/Fond B92.
'