»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
25.09.2014 | Pančevo

Promocija zbornika Preispitivanje prošlosti i istorijski revizionizam

RLS - SEE / Promocija zbornika Preispitivanje prošlosti i istorijski revizionizam

U četvrtak, 25. septembra, u Gradskoj biblioteci"Pančevo", u Pančevu (Nemanjina 1), sa početkom u 19 časova, biti održana promocija zbornika Preispitivanje prošlosti i istorijski revizionizam.

U razgovoru, koji će tim povodom biti održan, učestvovaće istoričari: Olga Manojlović Pintar, Srđan Milošević i Milan Radanović i urednik zbornika Milo Petrović.

Tekstovi objavljeni u Zborniku obuhvataju brojna pitanja istorijske i političke teorije, ali i izuzetno vredne i minuciozno urađene studije slučaja. Koncipirani su u pet užih tematskih celina:I Naučne i/li političke istine I debate; II Muke s tranzicijom; III Svi “naši” revizionizmi;  IV Antifašizam I Španski građanski rat  iV Čije je sećanje? Autori i autorke se bave preduslovima nastanka revizionizma , dubinskim vezama revizionizma, nacionalizma i fašizma, problemima relativizacije i normalizacije fašizma i rehabilitacije kolaboracije. Komparativni metod je proizveo bogate, intrigantne i provokativne zaključke. Objedinjeni tekstovi svedoče koliko je prošlost danas živa u javnom prostoru i koliko su traume koje nisu prodiskutovane i nisu na adekvatan način razrešene izvor stalnih i novih sukoba i diskvalifikacija. Sastavni deo zbornika čini DVD  Gerilac protiv Franka (Guerrillero contra Franco) koji sadrži svedočenje antifrankističkog gerilca Franscisco Martinez Lopez-a “El Quico-a”. U knjizi se nalaze i reprodukcije crteža Đorđa Andrejevića Kuna,  jugoslovenskog slikara i grafičara i španskog borca, inspirisanih Španskim građanskim ratom.
'