»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
16.09.2014 | Beograd

Informativni sastanci na temu otimanja poljoprivrednog zemljišta

Poziv poljoprivrednim udruženjima

RLS - SEE / Informativni sastanci na temu otimanja poljoprivrednog zemljišta

Pokret za slobodu poziva predstavnike poljoprivrednih udruženja da im se jave ukoliko žele da pomognu u istraživanju o razmerama otimanja poljoprivrednog zemljišta u Srbiji. Proces privatizacije imao je brojne negativne posledice po privredu i najviše štete naneo radnicima i seljacima kojima se oduzima mogućnost da žive od svog rada. Društvena sredstva razgrabljena su od strane finansijskih moćnika koji uživaju političku zaštitu. Vlada Srbije nije spremna da se s tim problemom razračuna već, pod izgovorom obezbeđivanja stranih investicija, nastavlja sa otimanjem i rasprodajom prirodnih resursa. Pored industrijskih preduzeća, na udaru je i poljoprivredno zemljište koje se daje u vlasništvo agrobiznis korporacijama, stranim vladama, domaćim tajkunima i kriminalcima. Ipak, u Srbiji još uvek ne postoji dovoljno sakupljenih podataka o svim posledicama koje ovaj proces nosi sa sobom, niti je poznat pretežni stav samih poljoprivrednika o njemu.

Pokret za slobodu već godinama informiše o problemu otimanja zemlje u Srbiji i na globalnom nivou. Najnoviju publikaciju ''Otimanje zemlje – otpor i alternative'' možete preuzeti na sledećem linku:

http://pokret.net/cms/uploads/Otimanje_zemlje_otpor_i_alternative.pdf

Radi informisanja o ostalim aktivnostima Pokreta za slobodu, posetite veb-sajt www.pokret.net, gde možete preuzeti i ranije publikacije: ''Borba za budućnost: otpor deindustrijalizaciji i otimanju zemlje'' (2013), ''Deindustrijalizacija i radnički otpor: borbe i inicijative za očuvanje radnih mesta u periodu tranzicije'' (2011), i ''Zemlja i sloboda – narodne borbe za agrarnu i poljoprivrednu reformu'' (2011).

Istraživanje o otimanju poljoprivrednog zemljišta sprovodi organizacija Pokret za slobodu, uz pomoć beogradske kancelarije fondacije Roza Luksemburg.

Predstavnici poljoprivrednih udruženja mogu nas kontaktirati na telefon 062.234.251 i i-mejl info@pokret.net

 

14. septembra 2014. godine,

ispred Pokreta za slobodu,

Milenko Srećković
'