»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
26.05.2014 | Novi Sad, NDVD, Zmaj Jovina 3/I

Levica u Srbiji: elementi za izgradnju političke pozicije

Press konferencija

RLS - SEE / Levica u Srbiji: elementi za izgradnju političke pozicije

Pozivamo vas na press konferenciju i razgovor povodom pokretanja jednogodišnjeg projekta "Levica u Srbiji: elementi za izgradnju političke pozicije" u organizaciji Kolektiva Gerusija. Konferencija će se održati u ponedeljak, 26. maja od 10:00 - 12:00 sati, u prostorijama Nezavisnog Društva Novinara Vojvodine (NDNV), ulica Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad.

Govore: Ivan Radenkovic i Aleksandar Matković.

Pitanju levice u Srbiji prilazimo suočavajući se sa realnim problemima i procesima društva kao celine kako bi konstatovali i reflektovali njegove specifičnosti. Uprkos sveopštoj diskreditaciji levice u Srbiji i šire (pogotovu u bivšim realno-socijalističkim zemljama), evidentno je da uspostavljanje kapitalizma neće u doglednoj perspektivi omogućiti društveni progres. Naprotiv, kapitalizam je u Srbiji poslednjih 15 godina, pod izgovorom tranzicijske nužnosti, doveo društvo u stanje hronične prezaduženosti, sužavajući političku perspektivu na tehnokratsko upravljanje bez jasnog političkog pravca. Ovi procesi su suštinski depolitizovali celokupnu javnu sferu i znatno umanjili demokratičnost ‘političkih’ odluka.
U nedostatku jasne i jedinstvene leve političke organizacije postoji realna potreba da se aktuelni istorijski, politički, ekonomski i društveni problemi obrazlože, analiziraju i artikulišu putem javnog i otvorenog dijaloga. Cilj Gerusijinog programa Levica u Srbiji sastoji se u konstruktivnoj problematizaciji aktuelnog društvenog stanja, otvaranju javne rasprave na teme od vitalnog značaja za društvo, ali i stvaranju preduslova za novi socijalistički projekt.


Govore: Ivan Radenković i Aleksandar Matković

Dobrodošli/dobrodošle!
Kolektiv Gerusija
'