»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
13.03.2014 | Zagreb, mama/ Filozofski fakultet

A) Vrijednost, fetišizam i nepersonalna dominacija; B) Građanska država: klasna vladavina na osnovi slobode i jednakosti

Michael Heinrich o Marksovoj teoriji vrijednosti i ključnim aspektima marksističkog shvaćanja države

RLS - SEE / A) Vrijednost, fetišizam i nepersonalna dominacija; B) Građanska država: klasna vladavina na osnovi slobode i jednakosti

Centar za radničke studije vas na predavanja Michaela Heinricha koja će se održati 13.3.2014. u prostorima net.kulturnog kluba mama i Filozofskog fakulteta. Prvo predavanje, posvećeno Marxovoj teoriji vrijednosti, najava je skorašnjeg izdanja hrvatskog prijevoda Heinrichove knjige ‘Kritika političke ekonomije: uvod u Marxov Kapital I-III’ u ediciji CRS-a. Večernje predavanje, ishodišno u našem ovogodišnjem ciklusu čija je tema teorija kapitalističke države, pružit će uvid u ključne aspekte marksističkog shvaćanja države.

http://radnickistudiji.org/?p=239

***
 

Vrijednost, fetišizam i nepersonalna dominacija
net.kulturni klub mama, Preradovićeva 18, Zagreb, 16h, 13.3.2014.

Marxova teorija vrijednosti nije čisto ekonomska teorija, ona je teorija društva. Cilja na razliku između predgrađanskog i građanskog podruštvljenja. Marx potonje zahvaća pojmom fetišizma: društveni odnosi proizvođača javljaju se kao društvena svojstva stvari. Time se mijenjaju i značajke dominantnih odnosa moći – na mjesto personalnih odnosa moći stupaju nepersonalni, objektivni odnosi dominacije. Ta vladavina objektivne prinude nije puka ideologija, ali nije ni bez alternative.

***

Građanska država: klasna vladavina na osnovi slobode i jednakosti
Filozofski fakultet, dvorana 6, Ivana Lučića 3, Zagreb, 20h, 13.3.2014.

U modernom građanskom društvu građani su slobodni i jednaki, a u pravilu biraju i svoje vlade. Unatoč tome, vladavina države predstavlja klasnu vladavinu. To nije posljedica korumpiranosti političara. Klasna vladavina upisana je već u slobodu i jednakost vlasnika robe. A tome ne proturječi ni činjenica da ta državno posredovana klasna vladavina nerijetko ide ruku pod ruku s ograničenjem kapitalističke eksploatacije.

Predavanja će se održati na engleskom jeziku.

*

Michael Heinrich predaje ekonomiju u Berlinu i urednik je PROKLA-e, časopisa za kritičku društvenu znanost. Pored spomenutog uvoda u ‘Kapital’, autor je studije "Znanost vrijednosti: Marxova kritika političke ekonomije između znanstvene revolucije i klasične tradicije" i s Wernerom Bonefeldom je uredio zbornik "Kapital i kritika: poslije ‘Novog čitanja’ Marxa".

*

Program Centra za radničke studije podupire Rosa Luxemburg Stiftung SouthEast Europe.
'