»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
19.02.2014 | Dom omladine Beograd, 19h

Tribina "REDEFINISANjE FEMINIZMA: IZAZOV STEREOTIPIMA, SIMPLIFIKACIJI, PREDRASUDAMA"

Ciklus: ROD I LEVICA 3

RLS - SEE / Tribina "REDEFINISANjE FEMINIZMA: IZAZOV STEREOTIPIMA, SIMPLIFIKACIJI, PREDRASUDAMA"

Dom omladine Beograda i Ženski informaciono dokumentacioni trening centar (Ženski INDOK centar), uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung, nastavljaju ciklus predavanja/diskusija: ROD I LEVICA 3.

Ciklusa Rod i levica 3, podeljen je na dve tematske celine. Prva tematska celina, baviće se aktivizmom, medijima i društvenim mrežama.

Na prvom panelu bavićemo se promišljanjem, revidiranjem, ali i promenama dosadašnjih  definicija, postulata, teza  vezanih za  žene i njihove uloge. Analizu ćemo započeti Wikipedijom, analizom upotrebe jezika i definicija. Da li primeri poput Wikipedije i njihove definicije “Žena / Woman” u kojoj se u trećoj rečenici naglašava da su “žene sposobne da rađaju od puberteta pa nadalje, dok starije žene koje su prošle kroz menopauzu to ne mogu” usporavaju pokušaje feminističkih organizacija i aktivistkinja da se započne promena uvreženog patrijarhalnog modela koji je toliko upisan u sam jezik.

 

Analizu jezika i definicija nastavićemo i na društvenim mrežama, u medijima, kao i u informacijama koje se kreiraju na internetu. Postavićemo pitanje na koji se sve način stereotip “muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere” iz realnog života preselio i na internet i na društvene mreže. Koliko jezik koji koristimo na društvenim mrežama ne daje prostora za pomak kada su u pitanju predrasude i senzibilizacija jezika. Kako stati na put olakom korišćenju reči “silovanje” na društvenim mrežama (“silovao sam ti favstar”, “silovao sam frižider”, “prestani da me siluješ više”)? Kako pomoći konzumentima društvenih mreža da shvate (i prihvate) snagu i uticaj ovakvih sadržaja.

Razgovaraćemo o upornosti uredništva nekih od vodećih srpskih medija kada je u pitanju održavanje stereotipa o ženama  kao “ubijenim ljubavnicama”, “silovanim manekenkama”, “preljubnicama”, ženama koje su krive, za ono što im se dogodilo.

O jeziku, o tome kako ga koristimo i zloupotrebljavamo na ovom panelu govoriće:

Sanja Pavlović – Vikimedija, studentkinja završne godine novinarsko-komunikološkog smera Fakulteta političkih nauka. Aktivistkinja Vikimedije Srbije i Internet društva Srbije.

Sajber Vander Last, čiji je pseudonim nezavisne blogerke, net-art umetnice i samostalne sajber-feminističke aktivistkinje. Sajber se bavi temom borbe za ženska prava na Internetu i pravima marginalizovanih grupa. Najnoviji projekat u kom učestvuje su – Žene sa interneta.

Vedrana Lacmanović - Ženska mreža, diplomirala je, a zatim i masterirala  na  socijalnim  politikama na Fakultetu političkih nauka, u Beogradu. Završila je alternativni program ženskih studija, a tokom 2000-tih sticala praksu u Crvenom krstu i  Centru za socijalni rad u Šidu, Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu Centru za porodični tretman zavisnosti od alkohola u Beogradu. Asistentkinja je na projektu Mreža Žene protiv nasilja (kojim koordiniše Autonomni ženski centar (2010/14).

Moderatorka tribine i uvodničarka je Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika Vreme. Otpočela je treninge iz etike u medijima 2003. godine u saradnji sa organizacijom OEBS. Posle ovog iskustva razvila je kratak kurs etike za novinare za školu istraživačkog novinarstva u Centru za istraživačko novinarstvo NUNS-a, kao i celodnevni kurs Etika u medijima, koji je realizovala u saradnji sa NUNS-om 2010. Dugogodišnja  je saradnica ŽINDOK-a, urednica 3M magazina,i ko-urednica  publikacija “Rod i levica”.

Svi su dobrodošli na našim predavanjima, koja su osmišljena tako da nakon teorijskog uvoda u specifičnu temu, ostavljaju prostor za razgovor i debatu.

Cilj projekta ROD I LEVICA je emancipacija kroz edukaciju i otvaranje prostora za kritičko mišljenje i preispitivanje opusa socijalnih pokreta sa posebnim osvrtom na feminizam na prostorima bivše Jugoslavije. Tema roda i levice zapostavljena je i obojena mnogim predrasudama i zato predstavlja izazov, izvor inspiracije i nadamo se zanimljiv podstrek za sve aktiviste/aktivistkinje, studente/studentkinje, istraživače/ istraživačice, kao i sve one kojima je bavljenje alternativnim politikama zadovoljstvo i oblast interesovanja.

Autorka: Magda Janjić
'