»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
09.11.2013 | Beograd, Dom omladine Beograda

Zaglavljeni na periferiji: Boris Kagarlitsky i John Milios

Gore od goreg. Zašto ekonomska kriza ne dovodi do promene?

RLS - SEE / Zaglavljeni na periferiji: Boris Kagarlitsky i John Milios
Zaglavljeni na periferiji
Analize procesa periferizacije i kritike tranzicijskog diskursa
 
Subota, 09. novembar, Dom omladine Beograda, sala Amerikana
 
18:00 Boris Kagarlitsky: Gore od goreg. Zašto ekonomska kriza ne dovodi do promene?
20:00 John Milios: To je klasna politika! Levica i i kapitalistička ofanziva u vidu evro krize
 
U novembarskom delu ciklusa imaćemo priliku da slušamo predavanja koja će održati Boris Kagarlitsky i John Milios.
 
Boris Kagarlitsky će u okviru odgovora na pitanje zašto ekonomska kriza još uvek ne dovodi ni do kakve ozbiljne društvene promene, govoriti i o obnovi i razvoju kapitalizma u Rusiji, imperijalističkim aspiracijama post-sovjetskog režima, ali i o levim opozicionim pokretima u toj zemlji. S obzirom da je Srbija i dalje delimično zaglavljena između Brisela i Moskve, značajno je čuti savremene političke analize jednog od najznačajnijih ruskih levo orijentisanih društvenih naučnika i aktivista.
John Milios će se u svom predavanju koncentrisati na teme evropske ekonomije i političkih mogućnosti unutar zemalja evropskog jezgra i periferije. On će analizirati procese periferizacije i posledice finansijske krize, kao i perspektive krize evrozone. Govoriće i o mogućim alternativama evropske levice, sa posebnim naglaskom na Sirizu.
 
Tokom 2013. godine Centar za politike emancipacije, u saradnji sa Domom omladine Beograda i uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe, organizuje seriju predavanja pod zajedničkim nazivom Zaglavljeni na periferiji: analize procesa periferizacije i kritike tranzicionog diskursa. Ova dva predavanja biće ujedno i poslednja iz ciklusa Zaglavljeni na periferiji: analize procesa periferizacije i kritike tranzicionog diskursa u sklopu kojeg su tokom 2013. godine predavanja održali Primož Krašovec, Asbjørn Wahl, Ursula Huws, Catherine Samary, Goran Musić, Michael A. Lebowitz, Hilary Wainwright, Anita Tolić, Bercan Aktaş i Dinko Kreho.
 
BIOGRAFIJE:
 
Boris Kagarlitsky je ruski marksistički teoretičar i sociolog, politički disident u Sovjetskom savezu i post-sovjetskoj Rusiji. Zbog svog aktivizma, Boris je dvaput bio hapšen, 1982. i 1993. godine. Koordinator je projekta Globalna kriza pri Transnacionalnom institutu i direktor Instituta za globalizaciju i društvene pokrete (IGSO) u Moskvi. Od 1994. do 2002. bio je viši istraživač-saradnik na Institutu za Uporedne političke nauke Ruske akademije nauka (ISPRAN). Doktorat je stekao 1995. godine, sa tezom Kolektivne akcije i politike rada u Rusiji tokom 1990-ih godina. Autor je nekoliko knjiga među kojima su i Empire of the Periphery: Russia and the World System, Russia under Yeltsin and Putin: Neo-liberal Autocracy i The Mirage of Modernisation.
 
John Milios je profesor političke ekonomije i istorije ekonomske misli na Nacionalnom tehničkom univerzitetu u Atini, Grčka. Objavio je preko dvesta tekstova u stručnim časopisima (na grčkom, engleskom, španskom, nemačkom, francuskom, italijanskom i turskom), kao i dvanaest knjiga. Njegova istraživanja tiču se teorija vrednosti, novca i finansija, internacionalizacije kapitala i teorije imperijalizma. Juna ove godine objavljena je knjiga pod nazivom A Political Economy of Contemporary Capitalism and its Crisis. Demystifying Finance (Routledge, 2013) koju je Milios napisao u koautorstvu sa još dva autora, D. P. Sotiropoulos and S. Lapatsioras.
 

 

 
'