»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
12.09.2013 | Dom omladine Beograd, 19h

AKTIVIZAM, MEDIJI I SOCIJALNE MREŽE

Ciklus: ROD I LEVICA 2

RLS - SEE / AKTIVIZAM, MEDIJI I SOCIJALNE MREŽE

Govore: Magda Janjić, Sajber Van Der Last (Žene sa Interneta) i Miloš Rančić (Vikipedija, Srbija)
Dom omladine Beograda i Ženski informaciono dokumentacioni trening centar (Ženski INDOK centar ), uz podršku Fondacije „Roza Luksemburg“ nastavljaju ciklus predavanja / diskusija na temu ROD I LEVICA.

U okviru šeste teme ciklusa u ovoj godini "ROD I LEVICA - aktivizam, mediji i socijalne mreže"  bavićeno se načinima uticaja tzv. novih medija na aktivizam u okvirima roda i levice.

Postoje li strategije uklapanja  i preklapanja virtuelne i političke realnosti? Kakav i koliki uticaj  sami novi mediji imaju na promene koje su nastale u konceptu aktivizma ? Da li su socijalne mreže zamenile i preoblikovale dosadašnja uporišta socijalnih pokreta?


Pored socijalnih mreža, takodje ćemo se baviti internet grupama, blogovima i forumima. Posebnu pažnju ćemo posvetiti slobodnom pristupu informacijama u okvirima njihovog politčkog značaja. Naše gošće/ gosti na ovoj tribini biće aktiviskinje, blogerke i Internet grupe koje se putem novih medija obraćaju javnosti.


Magda Janjić,  rođena 1977. u Beogradu. Poslednjih nekoliko godina, javnosti poznata kao blogerka, od 2001 godine se bavi novinarstvom (prvo kao novinarka spoljnopolitičke rubrike u Dnevnom listu Danas, a zatim, kao zamenica urednika u Blicu, i urednica za društvene medije za integrisanu redakciju Ringier Axel Springer). Od 2013 godine u Nedeljniku NIN je kolumnistkinja, i urednica za društvene mreže.

Cyber Wanderlust, je pseudonim  nezavisne blogerke, net-art umetnice i samostalne sajber-feminističke aktivistkinje. Bavi se temom borbe za ženska prava na Internetu, i pravima marginalizovanih grupa.Sarađivala je sa raznim aktivističkim grupama i pojedincima/kama na Internetu, a najnoviji projekat u kome učestvuje su – Žene s interneta.

Miloš Rančić (1973), sistem administrator i internet aktivista. Organizovao je zajednicu oko Vikipedije na srpskom, učestvovao u osnivanju Vikimedije Srbije i Haklaba Beograd. Trenutno na odmoru od društvenog angažovanja.

Cilj projekta ROD I LEVICA je emancipacija kroz edukaciju i otvaranje prostora za kritičko mišljenje i preispitivanje opusa socijalnih pokreta sa posebnim osvrtom na feminizam na prostorima bivše Jugoslavije. Tema roda i levice zapostavljena je i obojena mnogim predrasudama i zato predstavlja izazov, izvor inspiracije i nadamo se zanimljiv podstrek za sve aktiviste/aktiviskinje, studente/studentkinje, istraživače/ istraživačice, kao i sve one kojima je bavljenje alternativnim politikama zadovoljstvo i oblast interesovanja. Svi su dobrodošli na naša predavanjima, koja su osmišljena tako da nakon teorijskog uvoda u specifičnu temu, ostavljaju prostor za razgovor i debatu
'