»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
27.09.2013 | Niš - hotel Tami - 27.-29.09.2013

Škola sećanja

Sticanje znanja o genocidu nad Romima i kako se boriti protiv anticiganizma

RLS - SEE / Škola sećanja

 

 

 

Poziv na konferenciju Škola sećanja


Organizacije Ženski prostor (Niš) i Forum za primenjenu istoriju (Beograd) pozivaju vas da se prijavite na konferenciju „Škola sećanja – prikupljanje znanja o genocidu nad Romima/kinjama i kako se boriti protiv anticiganizma”, koja će se održati u periodu od 27. do 29. septembra 2013. godine u Nišu i koja je namenjena aktivistima/kinjama organizacija civilnog društva, političkih partija i medija, u cilju zajedničkog stvaranja pravednijeg i demokratskijeg društva u kome živimo.

Istorija stradanja Roma u Srbiji tokom Drugog svetskog rata još uvek nije dovoljno istražena i poznata. Nedostatak kulturnih događaja koji bi podsećali na ove zločine, i njihovo zanemarivanje u istoriografiji, pa čak potpuni izostatak u obrazovnom gradivu uopšte, doveli su do toga da sećanje na genocid prema Romina u javnosti gotovo da ne postoji. Ovo dovodi do situacije da danas, čak i ako postoji volja da se prenose informacije i edukuje o stradanju Roma, nema dovoljno materijala koji bi tome koristio. Ipak, neki od razloga zašto nemamo podatke o stradanjima Roma i zločinima izvršenim nad njima, leže i u činjenici da je u Srbiji prisutan veliki broj predrasuda prema Romima, ali i rasističkog neprijateljstva. Zbog toga je važno pokrenuti aktivnosti kako bi se povećala svest o važnosti otkrivanja istorijskih činjenica, kao i važnosti ukazivanja na kontinuitet diskriminacije prema Romima kao pojave koja u određenim uslovima vrlo lako može da dovede do ponovnog genocida. Romska zajednica je i dalje, više od pola veka nakon završetka Drugog svetskog rata, na udaru anticiganizma, delegitimizacije, kršenja osnovnih ljudskih prava i sistemske diskriminacije u velikom delu Evrope. Iz ovih razloga, dvogodišnji projekat „Škola sećanja” je tako koncipiran da prikupi i podeli informacije o stradanju Roma i Romkinja na više nivoa. Jedan deo naših aktivnosti će se odnositi na istorijsko istraživanje o izvršenom genocidu nad Romima, njegovim uzrocima i mehanizmima, a drugi deo će se baviti sistemskom diskriminacijom i anticiganizmom prisutnim u današnje vreme, ali i time kako prepoznati i sprečiti ove pojave. Ova konferencija na kojoj će se, do sada prikupljene informacije podeliti, a učesnici/ce zajedno uključiti u kreiranje sledećih koraka, je prva u nizu planiranih aktivnosti. Projekat „Škola sećanja“ su partnerski pokrenuli: Ženski prostor (Niš), Forum za primenjenu istoriju (Beograd) i Roma Centar Göttingen, uz solidarnu podršku Rosa Luxemburg Stiftung-a i Međunarodne alijanse posvećene sećanju na Holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA).

Prva konferecnija „Škola sećanja – sticanje znanja o genocidu nad Romima i kako se boriti protiv anticiganizma” će biti održana od 27. do 29. septembra 2013. godine, u Nišu. Učesnicima/cama konferencije su obezbeđeni putni troškovi, kao i troškovi smeštaja i obroka.

Prijave slati na adresu prijave@zenskiprostor.org.

Rok za prijavu je 15. septembar 2013. godine

Prijavni formular možete preuzeti ovde
'