»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
21.03.2013 | Beograd

Mesta stradanja i antifašističke borbe u Beogradu 1941-44.

Prezentacija publikacije priručnik za čitanje grada

RLS - SEE / Mesta stradanja i antifašističke borbe u Beogradu 1941-44.

Publikacija “Mesta stradanja i antifašističke borbe u Beogradu 1941-44. Priručnik za čitanje grada” prezentovana je publici u Kulturnom centru Rex, u ponedeljak 11. marta. Pored urednika/ce Milovana Pisarja (Pisarri) i Rene Redle (Rädle) i autora/ki tekstova istorijskog dela publikacije Milana Radanovića, Nenada Lajbenšpergera i Olge Manojlović Pintar, govorio je i dizajner priručnika Đorđe Balmazović iz grupe шkart.

Ova publikacija proizašla je iz aktivnosti koje su realizovane u okviru inicijative „Poseta Starom sajmištu – starosajmiste.info“, pre svega javnih poseta mestima stradanja i antifašističke borbe u okupiranom Beogradu u periodu od 1941. do 1944. godine.  Autorke i autori publikacije su se proteklih nekoliko godina intenzivno suočavali s kontraverznim odnosima koje savremeno društvo ima prema istoriji koncentracionog logora Sajmište i ideologiji fašizma. To iskustvo i tada proizvedeni materijali poslužili su kao osnova za razvoj ove publikacije.

Pet poglavlja publikacije, kojima predhode shematizovane mape delova grada sa naznačenim lokacijama, upućuju čitaoca/teljku na istorijska mesta stradanja i otpora od kojih su neka potpuno potisnuta u javnom sećanju. Ovaj alternativni vodič kroz istoriju Beograda pokazuje načine implementacije fašističkih metoda od strane nemačkih okupatora i kolabracionista. Istorijske činjenice o mestima terora, koncentracionim logorima, zatvorima, mestima egzekucija i masovnih grobnica dopunjeni su ličnim sećanjima i izjavama, privatnim pismima savremenika/ca ovih događaja i svedočenjima preživelih o teroru i masovnom ubijanju Jevreja i Roma, ali i o požrtvovanoj borbi koja se vodila, daleko od oslobođenih partizanskih teritorija, u okupiranom gradu. Neki dokumenti i svedočenja, a posebno oni koji se odnose na stradanje Roma, tu u najvećoj meri zapostavljenu temu u istoriografiji, ovde su objavljeni po prvi put.

Publikaciju otvara esej Enca Traversa (Enzo Traverso), koji je preuzet iz njegove knjige  „The past, instructions for use. History, memory, politics“ i koji je za ovu priliku preveden na srpski jezik. Ovaj esej donosi promišljanja o odnosu između ličnog sećanja i istoriografije, kao i o javnoj upotrebi i politici istorije. Publikacija je dopunjena i rečnikom koji pruža objašnjenja za osnovne pojmove fašizma i antifašizma i koji je napisan od strane Ilije Malovića, Nataše Lambić i Petra Atanackovića.

Publikacija je realizovana uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe, a producirana je od strane Fonda B92 u okviru projekta „Poseta Starom sajmištu – Staze“, a pdf publikacije može se  preuzeti sa sajta http://starosajmiste.info/sr2012/multimedijalna-dokumentacija/prirucnik

Fotografija: Milica Mitić
'