»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
01.09.2012 | Zrenjanin, Srbija

USPEH I NEUSPEH RADNIČKIH BORBI U SRBIJI

Okrugli sto u Zrenjaninu

RLS - SEE / USPEH I NEUSPEH RADNIČKIH BORBI U SRBIJI

- Tokom dvadeset godine tranzicije, radnici su grčevito vodili bitku za odbranu svojih radnih mesta ali i akcija. Često, nisu uspeli u toj borbi, čak su ostajali bez posla i svog vlasništva. Oni su braneći svoje pravo na rad, branili i javni interes. Država u kojoj ima toliko mogućnosti za korupcijom, nisu imali uslove za povezivanjem i udruživanjem. Zašto?

 

- Agencija za privatizaciju je državna institucija koja kontroliše i sprovodi taj proces, što je redak slučaj u drugim zemljama. Srbija je jedina država u Evropi gde lokalna samouprava nema svoju svojinu. Prema istraživanju, čiji su rezultati predstavljeni na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu, od 142 zemlje u svetu, Srbija se nalazi na 140 mestu po zaštiti interesa malih akcionara. Poražavajući rezultati ovakve obespravljenosti privatnih vlasnika vidljive su širom Srbije.

 

Apeli malih akcionara za zaštitu svoje imovine su tokom proteklih deset godina nailazili na ignorisanje, na batinanje i krivične prijave za klevete. Ono što sada posebno treba da nas zabrine jeste činjenica da vlast u Srbiji očigledno ignoriše zahteve i preporuke Evrospke unije na isti način kao što je godinama ignorisala opravdane zahteve radnika i malih akcionara.

 

Zamisao je da “Okrugli sto” funkcioniše po principu radionice, na kojem bi se okupili lideri radničkih borbi iz sledećih preduzeća: „Trudbenik“ Beograd, „Srbolek“ Beograd, „Zastava Eelektro“ Rača Kragujevačka, „Banat“ Banatski Karlovac, „Venčac“ Arađelovac, „Prosveta“ Beograd, “PES Zastava” iz Surdulice, “Zastava Automobili” iz Kragujevca i zrenjaninske fabrike „Jugoremedija“, „ŠINVOZ“ i „ZIP“. Razgovoru bi se priključili i predstavnici iz Saveta za borbu protiv korupcije.

 

Stenogrami razgovora će biti objavljeni u publikaciji koju će podržati Rosa Luxemburg Fondacija u projektu UG Ravnopravnosti za 2013. godinu. Medijski bi ovaj događaj ispratio i list “Republika”.

 
'