»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
02.08.2012 | Kladovo

Feministička letnja škola

I ove godine, po četvrti put, Ženski prostor je organizovao Feminističku letnju školu

RLS - SEE / Feministička letnja škola

I ove godine, po četvrti put, Ženski prostor je organizovao Feminističku letnju školu. FLŠ 2012 je održana u Kladovu od 17. do 22. jula. Ovaj događaj je imao za cilj da potpomogne osnaživanju mladih žena i pruži edukaciju kroz različite teme feminističkog pokreta. Posebna pažnja je  poklonjena dekonstrukciji patrijarhata i mehanizama kojima se patrijarhat služi u svrhu dominacije i održavanja postojećeg stanja, sa posebnim osvrtom na nasilje nad ženama kao najeksplicitnijim i najdominantnijim oblikom demonstracije moći.

Sa oko 50 učesnica, volonterki, facilitatorki i organizatorki, ovo je bila najveća škola do sada u kojoj smo zajednički obrađivale teme: patrijarhat u našim životima i mogući otpori, nasilje kroz feministički pristup, lična feministička pitanja o diskriminaciji nad ženama, kratka istorija feminističkog pokreta, praktični feminizam kroz radionice osnaživanja tela i glasa i samoodbrane za žene, kao i emotivnu pismenost. Ponudile smo feminističke alternative kroz prezentaciju novoosnovne grupe „Amazonke“ koju su predstavile Ana Panday i Zorica Spasojević, diskusije o neoliberalnom kapitalizmu i njegovom uticaju na ženski deo čovečanstva, razgovarale o ženama i našem mestu u upotrebi i kreiranju novih tehnologija, ali se i osvrnule i dale kritički prikaz tretiranja žena u različitim tradicijama i kulturama. Dve važne teme u  feminističkom pokretu kod nas - egzistencija žena drugačije seksulne orijentacije od heteroseksualne i položaj Romkinja, su i ove godine izazvale pažnju učesnica.

Ovogodišnje voditeljke radionica i diskusionih grupa su bile dugogodišnje aktivistkinje ženskog pokreta u Srbiji: Lepa Mlađenović, Sunčica Vučaj, Tatjana Nikolić, Katarina Lončarević, Tijana Popivoda, Vera Kurtić, Zoe Gudović, Biljana Stanković Lori, Milica Gudović, kao i Enisa Eminovska iz Makedonije, dugogodišnja aktivistkinja i liderka u okviru evropskog romsko ženskog pokreta.

Poslednji dan škole smo posvetile mogućnostima da se mlade žene umreže i samoorganizuju, i to kroz prezentaciju nazvanu „Osvajanje slobode: Mlade žene i feminizam“ koju su osmislile i izvele volonterke na ovogodišnjoj školi, inače polaznice prethodnih feminističkih letnjih škola: Aleksandra Demirović, Tamara Mitič, Jelena Vučić i Vesna Savić.

Volonterke su nam organizovale i izlet na plovidbu brodom Dunavom u kojoj je učestvovao veći broj žena, dok je u istom terminu postojala mogućnost i za dvočasovno vežbanje joge.

Kao i prethodnih godina, Feministička letnja škola izaziva veliko interesovanje i još jednom potvrđuje da su ovakve aktivnosti veoma potrebne i od neprocenljive važnosti za osnaživanje kako individualih žena, tako i samog feminističkog pokreta u Srbiji.

Energija, osmesi, pozitivni komentari učesnica i jaki zagrljaji koje smo dobile nas samo osnažuju i potvrđuju u nameri da istrajemo i nastavimo da organizujemo slične događaje.

Tekst: Ženski prostor, Juli 2012.

Slike: Andrijana Gajić i Ženski prostor

http://www.zenskiprostor.org/GALERIJA

RLS - SEE / Feministička letnja škola
RLS - SEE / Feministička letnja škola
RLS - SEE / Feministička letnja škola
RLS - SEE / Feministička letnja škola
RLS - SEE / Feministička letnja škola
RLS - SEE / Feministička letnja škola
RLS - SEE / Feministička letnja škola
RLS - SEE / Feministička letnja škola

* kliknite na fotografiju da je zumirate
< > na tastaturi za levo-desno


'