»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
29.06.2012 | Novi Sad

Antifašizam – pred izazovima savremenosti

Promocija zbornika u Muzeju Vojvodine (Novi Sad)

RLS - SEE / Antifašizam – pred izazovima savremenosti

Alternativna kulturna organizacija - AKO (Novi Sad) održala je 29.06.2012.godine, u Muzeju Vojvodine (Novi Sad), promociju zbornika "Antifašizam – pred izazovima savremenosti”. Ovaj zbornik nastao je u okviru istraživačkog projekta „Od glorifikacije do odbacivanja: 70 godina od početka rata i antifašističkog ustanka u Jugoslaviji“, koji je u toku 2011. godine realizovala Alternativna kulturna organizacija – AKO, uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe (Beograd).

Na promociji su govorili istoričar Mr Milivoj Bešlin, istoričar Milan Radanović i Nebojša Milikić, umetnik, aktivista i koordinator programa u kulturnom centru „Rex“. Kao jednom od urednika zbornika uvodno izlaganje održao je Mr Milivoj Bešlin. Bešlin je publiku podsetio na vrednosti koje stoje iza pojmova fašizam i antifašizam, ističući  nacionalističke i kapitalističke korene fašizma ali i suštinsku sponu između levice i antifašizma. Takođe, upozorio je i na drugi važan pojam značajan za temu ovog zbornika – istorijski revizionizam, koji on vidi kao sistematsku pojavu, nastalu još osamdesetih godina, sa normalizacijom fašizma kao svojim krajnjim ciljem. Govoreći sa pozicija struke, Bešlin je insistirao na suprotstavljanju ovom trendu putem trezvene i kritičke istoriografije zasnovane na činjenicama.

U svom govoru, istoričar Milan Radanović je upoznao prisutne sa osnovnim detaljima svog rada, objavljenog u zborniku, a koji se bavi revizionističkim tendencijama   postpetooktobarskih vlasti u Srbiji. Radanović je faktografski prikazao kako se, kroz primere iz zakonodavne i sudske prakse kao i kroz rad državnih komisija za rehabilitaciju, revizionizam sprovodi odozgo. U drugom delu izlaganja Radanović je skrenuo pažnju na delovanje SPC-a, medija, istorijskih naučnih institucija i drugih vodećih nosilaca revizionizma u društvu.  

Treći govornik, umetnik Nebojša Milikić je, insprisan tekstovima objavljenim u zborniku, postavio pitanje – šta treba činiti nakon njegovog čitanja i koje su to sve poteškoće sa kojima se suočavamo kada počinjemo da delujemo. Kao glavni problem on ističe izrazitu nemuštost političkog jezika u našem društvu, što predstavlja jaku osnovu za njegovu fašizaciju. Ovu tezu Milikić je potkrepio i mnogobrojnim primerima iz javnog života, kao što su sentimentalizacija slučaja Žanke Stokić i ignorantski odnos analitičara Slobodan Antonića spram čitave LGBT problematike. Suprotstavljanje društvenoj fašizaciji i revizionizmu Milikić vidi kao težak i kompleksan proces, koji zahteva vreme, platformu, strukturu i razmenu informacija. Suočeni sa ovakvim izazovima mnogi gube volju i odustaju. Zato je objavljivanje ovakvog zbornika izuzetno važna stvar koja podstiče na dalje delovanje, smatra Milikić.

Zbornik radova  "Antifašizam – pred izazovima savremenosti” možete preuzeti i na internet stranici Alternativne kulturne organizacije - AKO / Centra za socijalna istraživanja

http://www.csi-platforma.org/

 

Tekst: Vojislav MartinovGALERIJA

RLS - SEE / Antifašizam – pred izazovima savremenosti
RLS - SEE / Antifašizam – pred izazovima savremenosti
RLS - SEE / Antifašizam – pred izazovima savremenosti
RLS - SEE / Antifašizam – pred izazovima savremenosti

* kliknite na fotografiju da je zumirate
< > na tastaturi za levo-desno


'