»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
29.06.2012 | Novi Sad, Muzej Vojvodine, 18:00h

Antifašizam pred izazovima savremenosti

Promocija zbornika

RLS - SEE / Antifašizam pred izazovima savremenosti

Alternativna Kulturna organizacija AKO vas poziva na promociju zbornika radova „Antifašizam pred izazovima savremenosti“

Promocija zbornika će se održati u Muzeju Vojvodine Dunavska 35.  u petak  29. juna 2012. godine  sa početkom u 18 časova.

 

Na promociji će govoriti:

Mr Srđan Milošević – Istoričar

Mr Milivoj Bešlin – Istoričar – urednik  zbornika

Milan Radanović - Istoričar

Nebojša Milikić  -  umetnik i aktivista koordinator programa u kulturnom centru Rex

 

Ovaj zbornik nastao je u okviru istraživačkog projekta „Od glorifikacije do odbacivanja: 70 godina od početka rata i antifašističkog ustanka u Jugoslaviji“, koji je u toku 2011. godine realizovala Alternativna kulturna organizacija – AKO (Novi Sad), uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe (Beograd). Zbornik obuhvata četiri celine Savremenici fašizma, Ideološki temelji revizionizma, Antifašizam kao žrtva istorijskog revizionizma i političkog relativizma i Kultura sećanja. Tekstove u knjizi između ostalih potpisuju i Dr Olivera Milosavljević, DrTodor Kuljić, Dr Ranko Končar  Dr Olga Manojlović Pintar Yvonne Robel i drugi.

Urednici zbornika su izborom tekstova nastojali da nedvosmisleno ukažu na važnost i aktuelnost rasprava o fašizmu i antifašizmu, postulirajući pre svega neprocenjiv značaj antifašističke tradicije i njene etičke i simboličke vrednosti, za srpsko, ali i ostala društva na postjugoslovenskom području. Jedno od osnovnih pitanja koje se nalazi u fokusu interesovanja ovog zbornika, jeste koji su to savremeni izazovi pred kojima se našao antifašizam, pre svega, u Srbiji i na koje bi sve načine na njih moglo da se odgovori? Iako svesni da definitivni odgovori na ova pitanja ne mogu da se pruže i da, u tom smislu, ovaj zbornik ne može predstavljati konačnu reč u borbi protiv normalizacije fašizma – a istorijski revizionizam i nije ništa drugo nego jedan od vidova tog procesa, Alternativna kulturna organizacija je ovim istraživanjem i objavljivanjem  ovog zbornika pokušala da se  suprotstavi višegodišnjoj i sistematskoj relativizaciji istorijske istine, rehabilitaciji dokazanih kvislinga, i legitimizaciji fašistoidnih ideja u društvu.
'