»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
09.06.2012 | Jasenovac, Hrvatska i Beograd, REX

Obilazak Spomen područja Jasenovac i Reprezentacija Drugog svetskog rata

Aktivnosti projekta Poseta Starom sajmištu / Staze

RLS - SEE / Obilazak Spomen područja Jasenovac i Reprezentacija Drugog svetskog rata

U okviru ovogodišnjih aktivnosti projekta Poseta Starom sajmištu / Staze, radi kompletnijeg i kompleksnijeg sagledavanja prošlih i savremenih politika i praksi sećanja na Drugi svetski rat, Holokaust, genocid, ratne zločine, kolaboraciju i otpor okupaciji i fašizmu, biće organizovani i obilasci spomen područja i memorijalnih centara u Jasenovcu, Donjoj Gradini, Kragujevcu i Kraljevu.

Obilazak Spomen područja Jasenovac i Spomen - područja Donja Gradina biće realizovani u subotu 9. juna. Ukoliko raspoloživo vreme i organizacione mogućnosti to dozvole obići će se i logorski objekat u Staroj Gradiški. Ova jednodnevna ekskurzija ima za cilj da učesnike i učesnice projekta kao i sve zainteresovane koji će se pridružiti organizovanom obilasku bliže upozna sa istorijatom Logora Jasenovac kao i zvaničnim politikama sećanja u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini (Spomen - područje Donja Gradina se nalazi u Republici Srpskoj) na masovne zločine koji su se u njemu dešavali tokom Drugog svetskog rata.

Opširnije informacije o poseti mogu se naći na stranici http://www.starosajmiste.info/sr2012/aktivnosti/studijska-putovanja/obilazak-jasenovca-i-donje-gradine

Polazak iz Beograda biće najkasnije ujutru u 7h, a povratak najverovatnije pre ponoći istog dana. Prevoz će se odvijati autobusom, a svi zainteresovani moraju imati važeće pasoše. Budžetom projekta predviđeno je samo pokrivanje troškova puta, a hrana se može poneti ili kupiti na usputnim stajalištima.

Prijavljivanje za posetu Jasenovcu i Donjoj Gradini može se obaviti preko adrese starosajmiste.info(AT)gmail.com.

Poseta Starom sajmištu / Staze
Predstojeće i trenutne aktivnosti projekta
Subota, 19. maj
K.C. Rex, 12 - 17h

ČETVRTI SEMINAR ZA SVAKOGA
"Reprezentacija Drugog svetskog rata (u politikama i praksama sećanja u SFRJ)"

U okviru projekta Poseta Starom sajmištu, na seminarima za svakoga se predstavljaju i diskutuju pristupi znanju i podacima o Drugom svetskom ratu, Holokaustu, genocidu i ratnim zločinima, koji su principijelno bitni za opšte razumevanje i interpretaciju tih istorijskih događaja.
Četvrti seminar za svakoga baviće se pitanjem reprezentacije Drugog svetskog rata u memorijalnim, kulturnim i političkim praksama u SFRJ. Izlagači/ce i publika baviće se pitanjima predstavljanja ili reprezentacije rata, okupacije, kolaboracije, terora, ratnih zločina, kao i oslobodilačke i antifašističke borbe. Cilj seminara je da razmatra politike, tehnike, strategije i taktike reprezentacije tih istorijskih događanja, njihove veze sa vladajućim ideologijama i ideologijama vladajućih u SFRJ, kao i njihovu moguću funkciju u degradaciji tih ideologija i posledičnoj dezintegraciji zemlje.
Predavači su Vjeran Pavlaković (istoričar, Sveučilište u Rijeci), Irena Šentevska (doktorantkinja na Univerzitetu umetnosti u Beogradu), Sezgin Bojnik (sociolog i doktorant na Univerzitetu u Helsinkiju) i Boško Prostran (politikolog i reditelj, Beograd)
Moderator seminara je Dušan Grlja (sociolog, Beograd)
Četvrtri seminar je i svojevrstan uvod u posete spomen područjima i memorijalnim centrima u Jasenovcu (početkom juna), Kraljevu i Kragujevcu (tokom oktobra), koje će biti organizovane u okviru projekta Poseta Starom sajmištu.
Prijave za učešće na seminaru mogu se obaviti preko adrese starosajmiste.info(AT)gmail.com
Priprema i koordinacija seminara: Nebojša Milikić
 
 

BLOG, novi tekstovi

Već nekoliko nedelja redovno objavljujemo vesti, komentare i tekstove na blogu projekta http://www.starosajmiste.info/blog
Nakon organizovane kolektivne posete državnoj izložbi o holokaustu u Srbiji, istoričar i urednik bloga Milovan Pisarri je napisao kritički članak o ovoj izložbi. Koliko nam je poznato, ovaj tekst je do sada jedina kritička reakcija na ovu izložbu u javnosti.
Pored Pisarijeve kontribucije, želimo da skrenemo pažnju i na dva teksta Milana Radanovića koje možete takođe pročitati na našem blogu.
U prvom tekstu Radanović se bavi, u javnosti gotovo nezapaženom rehabilitacijom ministra kvislinške vlade Momčila Jankovića, dok u drugom tekstu daje pregled napora državne revizije prošlosti nakon 2000. i problematizuje ulogu predstavnika akademskog istorijskog revizionizma.
Izdvajamo sledeće autorske tekstove sa našeg bloga:
Izložba o Holokaustu u Srbiji: problem selektivnog sećanja
Autor: Milovan Pisarri
http://www.starosajmiste.info/blog/?p=252
Sudska rehabilitacija ministra Momčila Jankovića kao važan korak u političkoj rehabilitaciji snaga srpskog kvislinštva
Autor: Milan Radanović
http://www.starosajmiste.info/blog/?p=219
Akademski istorijski revizionizam u službi državne istorijske politike u Srbiji nakon 2000.
Autor: Milan Radanović
http://www.starosajmiste.info/blog/?p=125
 
Učestvujte na seminarima i javnim vođenjima, čitajte blog i pratite nas na http://www.facebook.com/PosetaStaromSajmistu.
Tim projekta Poseta Starom sajmištu
Projekat Poseta Starom sajmištu realizuje se uz podršku Fondacije Roza Luksemburg
'