»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
02.03.2012 | Zrenjanin, Srbija

Kuda ide naš grad?

Tribina u organizaciji udruženja Ravnopravnost

RLS - SEE / Kuda ide naš grad?

U Baroknoj sali Skupštine grada Zrenjanina je održana tribina Kuda ide naš grad? u organizaciji udruženja Ravnopravnost. Povod za organizaciju je bio vandalski događaj u noći između 22. i 23. februara 2012. godine, kada je za sada nepoznati počinitelj, betonskim odlivkom razbio prozore na kući i tom prilikom ugrozio živote porodice Fai. Meta ovog napada je bio Robert Fai, koji je inače aktivista udruženja Ravnopravnost i urednik radničko-akcionarskog biltena Jugoremedije AD. Cilj tribine je bio da se ukaže na buđenje duhova iz nedavne prošlosti, kada se pre desetak godina u Zrenjaninu palila i kamenovala imovina naših sugrađana uz tolerisanje tadašnje vlasti, a do današnjih dana niko nije osuđen za vandalstva niti su počinitelji privedeni pred lice pravde. Trenutno smo svedoci sličnih događaja, samo s tom razlikom da su danas meta aktivisti i borci za radničko-akcionarska prava.

Moderator tribine je bio aktivista udruženja Ravnopravnost Branislav Markuš. On je pred osamdesetak prisutnih građana Zrenjanina, pročitao pismo podrške od Thomasa ndela, poslanika u Evropskom parlamentu, člana partije Die Linke i predsedništva IG Metall, najvećeg sindikata u Nemačkoj, koji je u svom dopisu apelovao na sve državne institucije da stanu na put vandalizmu i nasilju.

Prisutnima se obratio i Aleksandar Stojanović, radnik i akcionar Jugoremedije AD, koji je ukratko prepričao događaj iz noći između 22. i 23. februara 2012. te ovom prilikom skrenuo pažnju prisutnima da je ovaj vandalizam zapravo pokušaj ubistva radnika aktiviste, što predstavlja težak i stresan događaj za celu porodicu Fai. Napadom se želi proizvesti strah kod svih onih koji ukazuju na nezakonitosti koje je država u sprezi sa tajkunima činila tokom nakaradnih privatizacija a da će sudbinu Roberta Faija doživeti svi oni koji budu ukazivali na greške vlasti i tražili da se one isprave.- kazao je Aleksandar Stojanović.

Publicista, Slavko Golić je tokom svog govora naglasio sledeće: Šta je vlast do sada inila da se nasilju od pre deset godina, kao i ovom današnjem, stane na put? Ako nakon ove tribine izostane elementarna komunikacija između vlasti i građana, ovaj slučaj oko pokušaja ubistva Roberta Faija i svih narednih vandalskih napada na naše sugrađane ostaće bez ikakvih efekata jer je to ito jedan proces koji se ne zaustavlja. Pred vama je jedno glasilo koje već 24 godine ima za geslo rečenicu koja glasi: „Protiv stihije, straha, mržnje i nasilja“. U pitanju je list Republika koja je i ovaj put, najvećim delom u ovom broju obratila pažnju na događaje u Jugoremediji preuzevši radničko-akcionarski bilten čiji je urednik Robert Fai.

Ispred lokalne samouprave prisutnima se obratio predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton koji je u svoje ime i u ime gradonačelnika Milete Mihajlova osudio nasilje i zatražio od svih organa da što hitnije obaveste javnost koji su razlozi ovog napada a da tužilaštvo i sudovi strogo sankcionišu počinitelje kako bi time pokazali kako se nasilje ne isplati.

Vladimir Zlatanović, diplomirani pravnik je naglasio da  počinitelj ovog dela prilikom bacanja betonskog odlivka kroz zatvoreni prozor, nije imao jasan uvid gde će taj betonski odlivak završiti i da li će imati najtragičniji epilog. Organi gonjenja moraju imati na umu da je ovaj događaj klasičan pokušaj ubistva. Ja samo postavljam pitanje, šta sledeće prolazi kroz prozor? Da li svima u ovome gradu koji misle drugačije od tajkuna sledi isti scenario? Da li udruženje po imenu Jugoremedija 3, čiji je interes da borba radnika i akcionara konačno i definitivno propadne stoji iza ovoga i svega onoga što će se događati  ubuduće? Imamo jednu iracionalnu situaciju, gde, kad se pojavi konačno rešenje problema oko poslovanja Jugoremedije, pojavi se grupa dušebrižnika u obliku udruženja Jugoremedije 3 i svojim postupcima ugrozi sve napore da se ova fabrika vrati u normalan kolosek. Poznato je da situacija u kojoj se našla Jugoremedija danas, nije proizvedena zaslugom menadžmenta već zaslugom jedne loše državne politike, gde se farmaceutska kuća tera da proizvodi lekove sa negativnom kalkulacijom. Takvim vidom poslovanja se ne može govoriti o profitu i redovnim isplatama plata. Kada se ovakvim argumentima istupi u javnost kao što to radi Robert Fai, njega treba utkati! – kazao je Vladimir Zlatanović.

Borka Pavićević, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju je rekla da se unazad dvadeset godina ovakvi događaji akumuliraju, nasilje se uvodi kao pravilo a ne kao incident i da je danas nasilje u Srbiji svakodnevna pojava. Još gori stepen gradacije ovakvih slučajeva je onaj koji se desio novinaru Dejanu Anastasijeviću kome je ubačena bomba u kuću, što nije nikada sankcionisano jer iza toga očigledno stoji mnogo veći zločin nego što je bacanje te bombe. Ja jednostavno ne vidim da ćemo mi izaći na kraj sa ovim problemom osim ako se sami ne organizujemo jer država neće puno uraditi. Pitanje je sada na koji način se udružiti i kako da se stvori kritična masa da bi se sprečili oni koji ovo rade? – kazala je Borka Pavićević.

Dr Nebojša Popov je rekao da se moglo zapaziti, da se nedelju dana nakon ovog događaja, jedva pojavila neka informacija o ovom nasilju a nema ni traga da je neko povodom te informacije nešto rekao ili preduzeo! Ovaj zastrašujući događaj, pokušaj ubistva kamenom, ima veze sa onim što se događa oko Jugoremedije i sukobima koji traju unazad deset godina. Jedna firma kao što je Jugoremedija koja je pokazala da je sposobna ne samo za opstanak, nego i za razvoj, smeta nekome, kao nezgodan primer kojim bi pošli i neki drugi i hoće da taj primer nestane jer je u pitanju fabrika u kojoj je stotinak radnika petogodišnjom borbom uspelo da se sudskom presudom jednog dela državne vlasti vrati na svoja radna mesta. Zatim se na skupštini akcionara odlučivalo o razvoju firme i kada je ona rekonstruisana i uvećana njena vrednost, ponovo je pojačan pritisak da se ona proda. Zahvaljujući jednom delu medija koji su se proslavili proteklih godina huškanjem na nasilje, prouzrokovan je i ovaj napad na radnika Jugoremedije. Meni je jasno koliko su jadni i bedni rezultati tom suprostavljanju s obzirom šta nam se događa, a događa se involucija privrede, masovni porast nezaposlenosti, beda i očajanje, a to je vrelo iz koga izviru razni oblici nasilja. Nužno je izaći iz stanja nemog, mutavog podaništva, ćutanja i likovanja u smislu: "neće na mene ili nek bace kamen na drugog" - kazao je dr Nebojša Popov.

Na kraju, Branislav Markuš je obećao prisutnima da će se ubrzo organizovati novi skup na kojem će se tražiti konkretni odgovori od strane vlasti kako bi se čulo šta su oni preduzeli da se više ne bi ponovilo nasilje i ugrožavali životi naših sugrađana.

Tekst: Udruženje Ravnopravnost

Foto: Siniša Dugonjić - Pokret za sloboduGALERIJA

RLS - SEE / Kuda ide naš grad?
RLS - SEE / Kuda ide naš grad?
RLS - SEE / Kuda ide naš grad?
RLS - SEE / Kuda ide naš grad?
RLS - SEE / Kuda ide naš grad?
RLS - SEE / Kuda ide naš grad?
RLS - SEE / Kuda ide naš grad?
RLS - SEE / Kuda ide naš grad?
RLS - SEE / Kuda ide naš grad?

* kliknite na fotografiju da je zumirate
< > na tastaturi za levo-desno


'