»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
01.02.2012 | Hrvatska

Istraživanje o stavovima i iskustvima nereligioznih roditelja prema obrazovnom sustavu

RLS - SEE / Istraživanje o stavovima i iskustvima nereligioznih roditelja prema obrazovnom sustavu

Forum za slobodu odgoja i Protagora zajedno su proveli projekt pod nazivom: Istraživački projekt o stavovima i iskustvima nereligioznih roditelja prema obrazovnom sustavu u Republici Hrvatskoj.

Glavni cilj navedenog projekta je istraživanje stavova nereligioznih roditelja o religioznosti kao i poseban način na koji se vjerska pitanja rješavaju u sustavu obrazovanja njihove djece. Istraživanjem je dalo uvid u probleme nereligioznih osoba i njihove djece, i iznijelo je neke slučajeve diskriminacije.

Sam projekt pridonosi razumijevanju nereligioznih ponašanja i praksi u Hrvatskoj kao i pokretanju javne rasprave s ciljem aktualiziranja religijskog obrazovanja u obrazovnom sustavu te stvaranja mogućnosti artikulacije potreba nereligioznih osoba u obrazovnom sustavu.

Razlog provedbe ovog istraživanja prije svega nalazimo u činjenici kako u Hrvatskoj postoji vrlo malo znanstvenih istraživanja i podataka vezanih uz ovu temu te je potrebno pridonijeti znanstvenoj analizi ove tematike, ali i artikulaciji potreba nereligioznih roditelja vezanim uz obrazovanje njihove djece.

Naglasak istraživanja je na osnovnoškolskom obrazovnom sustavu jer su osnovnoškolska djeca u toj dobi u kojo izgrađuju stavove prema religiji.

Projekt je proveden u 3 faze:

  1. analiza postojećih podataka o strukturi i broju nereligioznih osoba
  2. stvaranje fokus grupa i provođenje intervjua s ispitanicima s ciljem otkrivanja njihovih vrijednosti i ideja
  3. ispitivanje stavova ispitanika o religijskom obrazovanju njihove djece u sklopu obrazovnog sustava, ulozi dominantne religije kao i o njihovim očekivanjima od obrazovnog sustava. Također ispitanici će imati mogućnost izraziti svoje preoruke za promjene u postojećem sustava obrazovanja posebice dijela vezanog uz religijsko obrazovanje. Poseban naglasak bit će na njihovim stavovima o vjeronauku kao dijelu osnovnoškolskih programa.


U istraživanju je sudjelovalo tridesetak roditelja koji se izjašnjavaju kao nereligiozne osobe tj. oni koji su se izjasnili da ne pripadaju niti jednoj religiji, a čija djeca pohađaju osnovne škole u Hrvatskoj.

Projekt je započeo 1.siječnja 2011., a završava 31.prosinca 2011. Rezultati projekta predstavljeni su javnosti na okruglom stolu koji se održao 13. prosinca 2011. godine. Osim rezultata projekta, predstavljena je i publikacija "Vjera u obrazovanje i obrazovanje u vjeri" koju su napisali Branko Ančić i Tamara Puhovski, istraživači na ovom projektu.

Izvor
'