»

KALENDAR

19

Mar

Matica hrvatskih obrtnika, Zagreb

Druga konferencija o dobroj ekonomiji

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

21

Nov

Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Kraljice Natalije 45 / Beograd

Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta

21

Oct

Muzej Vojvodine / Dunavska 37 / Novi Sad

Pisma i poruke antifašista iz Banjičkog logora

19

Oct

Beograd, Trg republike

Oslobođenje Beograda

»
AKTUELNO
08.12.2014 | Dom omladine Beograda, Beograd
Rosa Luxemburg Stiftung
Centar za politike emancipacije vas poziva na konferenciju...
04.12.2011 | Jabuka

Obilazak stratišta kod sela Jabuka

Pripremili: Ana Vilenica, Milan Radanović i Rena Redle

RLS - SEE / Obilazak stratišta kod sela Jabuka
nedelja, 4. decembar, 12:00 - 15:00

Pozivamo vas na javno vođenje koje će biti realizovano u Pančevu i na stratištu kod sela Jabuka 4. decembra 2011. od 12 do 15h, u okviru projekta Poseta Starom Sajmištu - Merila i kriterijumi sećanja. Vođenje će biti započeto u 12h na Starom pravoslavnom groblju u Ulici Oslobođenja u Pančevu. Za sve prijavljene posetioce prevoz će biti organizovan, a o vremenu polaska iz Beograda učesnici će biti naknadno obavešteni.

Radna grupa i pozvani/e govornici/e upoznaće učesnike/ce obilaska sa stradanjima u Pančevu i okolini tokom nacističke okupacije. Obilazak će se odvijati polazeći od mesta na kome je nacistički okupator pogubio 36 lica na Starom groblju u Pančevu, uključiće posetu Istorijskom arhivu u Pančevu u kome se nalazilo središte Gestapoa i posetu stratištu u blizini sela Jabuka na kome je pogubljeno, kako se najčešće navodi u literaturi, oko deset hiljada osoba. Veliki deo lica je doveden iz logora Topovske šupe na Autokomandi u Beogradu, gde je tokom jeseni 1941. godine bilo internirano oko pet hiljada muškaraca, Jevreja iz Banata i Beograda, ali i preko hiljadu romskih muškaraca, odakle su u manjim grupama odvođeni na streljanje, uglavnom na stratište kod sela Jabuka. Pored stradanja tokom okupacije, tema obilaska biće i rasističke tendencije danas.

Priprema obilaska je zasnovana na zajedničkom istraživanju i analizi prošlosti čime želimo da uspostavimo praksu sećanja koja prevazilazi ritualizirano sećanje na žrtve i koja se ne bazira na mehanizmima isključivanja i kategorizacija. Smatramo da ovakva praksa sećanja može da proizađe iz neposredovanog razgovora i kritičkog odnosa spram savremenog društva i dominantnih interpretacija istorije. Audio-vizuelna dokumentacija vođenja će biti objavljena na veb stranici starosajmiste.info.

http://www.starosajmiste.info/sr/aktivnosti.php?id=23

Molimo zainteresovane da se prijave na adresu starosajmiste.info@gmail.com zbog dalje koordinacije posete.

Ideja i koordinacija organizovanih vođenja: Rena Redle
Organizacija i produkcija: Kulturni centar Rex/Fond B92
Realizovano uz pomoć: Kancelarije za jugoistočnu Evropu fondacije Roza Luksemburg

http://starosajmiste.info

 
'