»

CALENDAR

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

29

May

Vaska Emanuilova Gallery, the fridge & Social Center Xaspel

SOFIA QUEER FORUM 2014

15

May

Bucharest

CRITICFEST

29

Apr

Stara mestna elektrarna, Ljubljana 29.4-03.05.

CLASSES ON THE PERIPHERY

29

Apr

Ljubljana, Stara mestna elektrarna

"Samo jednom se ljubi"

»
NEWS
17.10.2014 | 17-18.10.2014 net.culture club MaMa, Zagreb
Rosa Luxemburg Stiftung
Until not too long ago, even amongst parts of the...
Centar za kulturnu dekontaminaciju

Učitelj neznalica i njegovi komiteti

Rosa Luxemburg Stiftung - SouthEast Europe

Centar za kulturnu dekontaminaciju 

Paviljon Veljković
Birčaninova 21
Beograd
 

Tel/fax: (+381 11) 2681-422
Tel: (+381 11) 361-0270, 361-0954

w: www.czkd.org

w: www.uciteljneznalica.org

Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) je prostor produkcije i prikazivanja savremene kulture i umetnosti. Nastao je 1.januara 1995. godine kao mesto okupljanja antiratne kampanje, intelektualnih i umetničkih platformi koje su se suprostavljale politikama terora na prostoru bivše Jugoslavije.

CZKD je tokom petnaest godina rada postao automna zona trajne kampanje za slobodu pojedinca i solidarnost i agent kulturne i umetničke produkcije koja podržava ove vrednosti.

CZKD je nastao u napuštenom Museo Veljković i prvi je nanovo kreirao jedan zaboravljeni kulturni prostor u Srbiji. Od 1. januara 1995.godine do danas, CZKD je organizovao više od pet hiljade različitih programa: performansa, izložbi, koncerata, javnih diskusija, predavanja i uličnih akcija.

CZKD je gostovao u susednim zemljama i zemljama Evrope i Latinske Amerike. Kao domaćin i producent CZKD je institucija koja omogućava programe saradnje umetnika i aktivista, privatnog i javnog sektora, vladinih i nevladinih organizacija, međunarodnih i domaćih inicijativa, kulture, umetnosti i ljudskih prava.

 

Pod okriljem CZKD-a, Rosa Luxemburg Stiftung podržava program projekta "Učitelj neznalica i njegovi komiteti"

 

Učitelj neznalica i njegovi komiteti je mesto samoobrazovanja i javna bibllioteka-arhiv tekstova, periodike i knjiga jugoslovenske humanistike.

Potreba za skupljanjem, klasifikacijom i ponovnim kritičkim čitanjem ključnih tekstova i knjiga jugoslovenske humanistike urgentna je iz tri razloga:

- Oni sadrže socijalnu i političku alternativu postojećem sistemu u Srbiji ali i globalno. Tako, njihovo ponovno kritičko čitanje od suštinskog značaja za razvoj nedogmatičkih kritičkih političkih mislilaca koji reflektuju aktuelne procese i događaje u socio-političko-ekonomskom životu regiona;

- Jugoslovenska humanistika je izvan obrazovne i intelektualne pažnje u svim državama naslednicama bivše Jugoslavije, a bez nje je nemoguće razumeti čitav dvadeseti vek jugoslovenskih naroda;

- Humanistika kao disciplina potisnuta je na marginu aktuelnog univerzitetskog znanja.

Ambicija Učitelja neznalice i njegovih komiteta je da istovremeno skupi  kritički digitalni arhiv tekstova i knjiga jugoslovenske humantike i da u realnom prostoru biblioteke-arhiva promoviše i prikupi arhiv aktuelnih projekata u izdavštvu koji nastavljaju najbolju tradiciju jugoslovenske humanstike.

Učitelj neznalica, veliko otkriće Jila Jacotoa, da je učitelj, garant obrazovanja, odviše u procesu učenja, zapravo skandal da je veliki Drugi znanja mrtav, krajem dvadesetog veka postao je očigledan: svi obrazovni sistemi osnivaju komitete koji traže odgovor na permanentnu krizu obrazovanja.

Naš odgovor je sličan Hegelovom: Svaki čovek je u krajnjoj instanci autodidakta i jedino pravo učenje je učenje napamet, odnosno - kroz različite forme eksperimentišemo sa idejom samoobrazovanja i stvaramo mesto besplatnog obrazovanja za sve izvan atrakcije, zabave i tržišne razmene znanja.

Biblioteka-arhiv je mesto na kome se novo znanje i razmišljanje stvaraju kroz druženje, diskusije, radionice, čitajuće grupe. Ove aktivnosti inicirane su potrebom samih učesnika/ca da ponovo promišljaju svoje neposredno okruženje. Cilj je uključivanje (ljudi iz) svih društvenih slojeva i različitosti bez obzira na prvobitno obrazovanje.PROJEKTI OSTVARENI U SARADNJI SA ROSA LUKSEMBURG FONDACIJOM

Rosa Luxemburg Stiftung - SouthEast Europe

16.07.2011 | Beograd CZKD, Birčaninova 21, 16:00-19:00 h

Kako napisati tekst o krizi obrazovanja

Učitelj neznalica i njegovi komiteti

Rosa Luxemburg Stiftung - SouthEast Europe

06.07.2011 | Beograd CZKD, Birčaninova 21, 19:00

Predstavljanje časopisa REPUBLIKA

Učitelj neznalica i njegovi komiteti pozivaju vas na predstavljanje časopisa REPUBLIKA.

Rosa Luxemburg Stiftung - SouthEast Europe

10.05.2011 | Beograd

Prezentacija časopisa AKTIV

Učitelj neznalica i njegovi komiteti


'