»

CALENDAR

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

29

May

Vaska Emanuilova Gallery, the fridge & Social Center Xaspel

SOFIA QUEER FORUM 2014

15

May

Bucharest

CRITICFEST

29

Apr

Stara mestna elektrarna, Ljubljana 29.4-03.05.

CLASSES ON THE PERIPHERY

29

Apr

Ljubljana, Stara mestna elektrarna

"Samo jednom se ljubi"

»
NEWS
17.10.2014 | 17-18.10.2014 net.culture club MaMa, Zagreb
Rosa Luxemburg Stiftung
Until not too long ago, even amongst parts of the...
27.02.2014 | Beograd

Poziv na prezentaciju radova: Femininizam i levica - nekad i sad

Call for papers: Feminism and left – beginnings and nowadays

RLS - SEE / Poziv na prezentaciju radova: Femininizam i levica - nekad i sad

Ženski informaciono dokumentacioni trening centar (Ženski INDOK centar) i Dom omladine Beograda i uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung nastavljaju ciklus predavanja/diskusija: ROD I LEVICA 3.

U okviru ciklusa Rod i levica 3, ŽINDOK najavljuje:

Poziv na prezentaciju radova (Call for papers -   in the attachment*):

Femininizam i levica:  nekad i sad 
(“Feminism and left – beginnings and nowadays”)

Otvaramo prostor za studentkinje/studente, istraživačice/istraživače, aktiviskinje/aktiviste, teoretičarke/teoretičare,i sve ostale koji bi želeli da uzmu učešće u ovom konkursu, i obrade sledeće teme :

  1. Žene koje su pomerale granice –  feminizam i levica, počeci – IX i XX vek

U okviru ove teme, možete se baviti istorijom feminizma i levice, dodirnim tačkama, razlikama i kompromisima; važnim ličnostima koje su obeležile ovaj period, kao što su Klara Cetkin, Roza Luksemburg, La pasionaria, Lucija Sančez i ostale. Zanimljiva su pitanja: koje ličnosti, pokreti i grupe su zaslužne za razvoj feminizma i levice? Kako se prepliću pitanja klase i roda? Od socijalistkinja, anarhistkinja do radikalnih aktivistkinja i ekološkinja… pozabavite se preprekama, inicijativama, vidovima borbe kao i kulturnim artefaktima iz ovog perioda,  delovanjem u sistemu/partiji, kao i izvan njih.

  1. Feminizam u socijalizmu – socijalizam u feminizmu– Ideje i prakse koje su kreirale razvoj feminizma u socijalizmu bivše Jugoslavije

Prošle godine smo obeležili 35 godina od prve feminističke konferencije – Drug/ca žena, koja je označila početak nastanka ženskog pokreta kod nas. Koje su bile osnovne ideje, pitanja, izazovi feminizma u vreme socijalističke Jugoslavije? Koja je bila uloga partije, koliki je bio njen uticaj na razvoj ženskog pokreta, kakvi (i koliki) su bili drugi uticaji – feminističkog pokreta u Evropi, u Americi…Šta je sve mogla/želela žena u ulozi “radne žene”,”socijalistkinje”? Kakva su bila prava, realna ili deklarativna po pitanju: majčinstva, ekonomske ravnopravnosti, izražavanja individualnosti?

  1. Novi izazovi feminizma i levice – XXI vek

Koje su odlike novih levičarskih feminizama u ovom veku? Da li je sajber prostor, najvažniji za realizaciju aktivističkih ideja? Postoje li (i koji su) drugi načini političke borbe u eri društvenih mreža? Koje su to grupe, pokreti, individue čije aktivnosti, akcije i ideje smatrate važnim (i zanimljivim) u okvirima ove teme? Na koji način se pitanja klase i roda doživljavaju danas? Ovoj temi možete pristupiti iz teorijskog, ugla, a možete takođe, analizirati i predstaviti neke vaše  (ili vama poznate) inicijative koje su ostavile traga 2000–tih.

Predloge (naslov rada, abstract  - okvirno 250 reči i spisak neophodnih tehničkih uslova za realizaciju vaše ideje) trebalo bi da pošaljete, najkasnije do 25. aprila 2014. godine, na sledeću adresu: indokcentar@gmail.com, naslov: Rod i levica –konkurs , kontakt osoba : Lidija Vasiljevic (koordinatorka projekta).

Obaveštenje o tome da li će vam rad biti uvršćen u naš program, dobićete mejlom do 30. aprila 2014.

Prezenteri/prezenterke odabranih radova, imaće prilike da svoje radove predstave na tribinama Rod i levica, u Domu omladine, tokom maja, juna i septembra 2014 godine. Svaka tribina će biti posvećena jednoj od tema, i biće moderirana od strane teoretičarke/teoretičara, sa dužim iskustvom u ovim oblastima. Vreme prezentacije biće prilagođeno broju pristiglih/odabranih radova. Rad će biti objavljen u publikaciji, koja će izaći i biti promovisana u novembru 2014. godine na Forumu ženskih medija – Ženerama, ove godine posvećenom temi: Rod i levica.

_______________

Cilj projekta ROD I LEVICA je emancipacija kroz edukaciju i otvaranje prostora za kritičko mišljenje i preispitivanje opusa socijalnih pokreta sa posebnim osvrtom na feminizam na prostorima bivše Jugoslavije. Tema roda i levice zapostavljena je i obojena mnogim predrasudama i zato predstavlja izazov, izvor inspiracije i nadamo se zanimljiv podstrek za sve aktiviste/aktivistkinje, studente/studentkinje, istraživače/istraživačice, kao i sve one kojima je bavljenje alternativnim politikama zadovoljstvo i oblast interesovanja. Svi su dobrodošli na našim predavanjima, koja su osmišljena tako da nakon teorijskog uvoda u specifičnu temu, ostavljaju prostor za razgovor i debatu.

Ženski informaciono-dokumentacioni trening centar

Women’s Information-DocumentationTraining Centre

e-mail: indokcentar@gmail.com

web: http://www.zindokcentar.org
'