»

CALENDAR

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

29

May

Vaska Emanuilova Gallery, the fridge & Social Center Xaspel

SOFIA QUEER FORUM 2014

15

May

Bucharest

CRITICFEST

29

Apr

Stara mestna elektrarna, Ljubljana 29.4-03.05.

CLASSES ON THE PERIPHERY

29

Apr

Ljubljana, Stara mestna elektrarna

"Samo jednom se ljubi"

»
NEWS
17.10.2014 | 17-18.10.2014 net.culture club MaMa, Zagreb
Rosa Luxemburg Stiftung
Until not too long ago, even amongst parts of the...
27.06.2013 | Novi Sad, CK13 u 19h

Javna debata: ŠTA DA SE RADI?

Kako do promena radnog zakonodavstva u interesu zaposlenih?

Udruženje građana "S.T.R.I.K.E." uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung organizuje javnu debatu "Šta da se radi?" u novosadskom Omladinskom centru CK 13, na temu najavljenih izmena u radnom zakonodavstvu.
 
Novi Sad, Omladinski centar CK 13, u četvrtak, 27. juna 2013. u 19 časova
 
Učesnici: Filip Bojić (Pravni fakultet Beograd), Andrea Jovanović (radna grupa RAD), Đorđe Valok (Konfederacija slobodnih sindikata) i Dragan Palačković (Policijski sindikat Srbije) 
Moderatorka: Jovanka Zlatković
 
UVOD
 
"Potrebne su promene u radnom zakonodavstvu" to je jedina konstatacija oko koje se slažu predstavnici sva tri socijalna partnera (sindikati, poslodavci i država) otkako su pre godinu dana državni zavničnici najavili izmene Zakona o štrajku i Zakona o radu.
 
O predlozima izmena Zakona o radu vode se debate u javnosti, iza zatvorenih vrata se održavaju sesije poslodavačkih organizacija i reprezentativnih sindikata pod pokroviteljstvom stranih donatora, najavljuje se usvajanje izmena na jesen...
 
O najavljenim predlozima izmena Zakona o štrajku u potpunosti je prestalo da se govori pre više od pola godine. U okolnostima razorene solidarnosti i odsustva saradnje među sindikalnim rukovodstvima, blokade rada Socijalno-ekonomskog saveta, anomalija u finkcionisanju Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata s jedne strane i duboke ekonomske krize u državi s druge strane, udruženje "S.T.R.I.K.E." smatra da nije dovoljno izmeniti samo dva ključna zakona iz sfere rada. 
 
ŠTA DA SE RADI?
 
Na javnoj debati će biti predstavljen "inventar" poslova koje u udruženju smatramo da bi trebalo obaviti u sklopu promena radnog zakonodavstva. Čuće se i na koji način su promene u sferi rada sprovedene u nekim od zemalja regiona i kakve su posledice nastale kako bi na iskustvima suseda uočili prednosti i mane različitih rešenja.
 
Predstavićemo i predlog Zakona o štrajku (za sada jedini) koji će u naredna dva meseca biti na svojevrsnoj javnoj raspravi među organizacijama zaposlenih, radničkim grupama u društvenim organizacijama. Predlozi oko kojih bude saglasnosti, nakon toga će biti  ponuđeni poslodavcima. O tome će biti reči na sledećoj, septembaraskoj javnoj debati. Cilj je da identifikujemo stavove oko kojih se mogu složiti predstavnici obe grupe, zaposlenih i poslodavaca. Šta još raditi, očekujemo da se čuje na javnoj debati i od učesnika i od posetilaca.  
 
APEL ZAPOSLENIMA
 
Da li će se prava zaposlenih i dalje redukovati, ne treba da zavisi jedino od stavova sindikalnih rukovodstava i njihovih odluka. 
Zato pozivamo zaposlene da dođu na javnu debatu i govore šta i kako bi trebalo menjati u radnom zakonodavstvu, a što će biti u interesu zaposlenih.
 
Kontakti:
ugstrajk@gmail.com
060 555 22 73'