»

CALENDAR

27

Nov

Sarajevo, 27.-30.11.2014

Otvoreni Univerzitet

29

May

Vaska Emanuilova Gallery, the fridge & Social Center Xaspel

SOFIA QUEER FORUM 2014

15

May

Bucharest

CRITICFEST

29

Apr

Stara mestna elektrarna, Ljubljana 29.4-03.05.

CLASSES ON THE PERIPHERY

29

Apr

Ljubljana, Stara mestna elektrarna

"Samo jednom se ljubi"

»
NEWS
17.10.2014 | 17-18.10.2014 net.culture club MaMa, Zagreb
Rosa Luxemburg Stiftung
Until not too long ago, even amongst parts of the...
12.05.2013 | Zagreb, 12. - 14. 5. 2013

Drugi Balkanski forum

RLS - SEE / Drugi Balkanski forum

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. bit će veoma značajan za ostatak Balkana. Granice Europske unije pomiču se prema Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, što će imati velike posljedice za regionalnu ekonomsku, društvenu i političku dinamiku. Sve se to događa uslijed teškog ekonomskog i političkog stanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i Makedoniji. Ulazak Hrvatske u EU također koincidira s najdubljom krizom u povijesti Unije: ova zajednica država uskoro će se radikalno redefinirati te, kako se pokazuje, unutar sebe razdijeliti na središnje zemlje centra okružene unutarnjom periferijom, ali također i vanjskom periferijom ili, točnije, zemljama Zapadnog Balkana – kako EU voli nazivati svoj svojevrsni geto. Pristupanje Hrvatske stoga je događaj koji tehnički i simbolički označava ono što nazivamo „proširenjem postdemokratske Europe“: s jedne je strane riječ o teritorijalnom proširenju prema drugim balkanskim državama, a s druge strane o strukturalnom redifiniranju u smjeru proračunske i upravljačke unije s više razina podređenosti (pogotovo zemalja Jugoistične Europe uključujući Grčku i Cipar) te sumnjivog (ako uopće ikakvog) demokratskog legitimiteta.

Balkanski forum održat će se samo mjesec dana prije službenog pristupa Hrvatske Europskoj uniji. Upravo će se zbog toga otvoriti široka rasprava o funkcioniranju Europske unije u budućnosti kao i njenim alternativama te o budućnosti Balkana i progresivnih snaga u borbi protiv fragmentacije, ekonomske devastacije, koruptivnih institucija predstavničke demokracije, ali i rasta nacionalizma i ekstremizma. Subversive Forum ponovno će unutar Balkanskog foruma otvoriti prostor rasprave u kojem će ovi pokreti doći do zajedničkih strategija otpora, akcija ili održivih alternativa trenutnom socijalnom, političkom i ekonomskom modelu.

Drugi Balkanski forum trajat će tri dana, a održavat će se u Zagrebačkom kazalištu mladih. U nedjelju 12. svibnja Balkan Open ugostit će 12 paralelnih samoorganiziranih panela na kojem će predstavnici pokretā i ostali akteri društvenih gibanja raspravljati o problemima na koje je usredotočen njihov rad i borba. Drugi Balkanski forum nastavit će sa svojim radom u skladu sa zaključcima Prvog Balkanskog foruma. Ove će godine pod posebnom lupom biti šest tema: demokratizacija i participacija, radničke borbe, spol i klasna ravnopravnost, novi ekonomski modeli, zajednička i javna dobra te mediji i javna sfera. Da bi se uhvatilo u koštac s ovim temema, šest radnih grupa pripremit će svoje zaključke i predstaviti ih u ponedjeljak i utorak (13. i 14. svibnja) na šest panela. Njihove rezultate komentirat će međunarodni stručnjaci, nakon čega će se otvoriti rasprava. Očekuje se da će na Drugom Balkanskom forumu sudjelovati oko 50 organizacija s cijelog postsocijalističkog Balkana.

Program Balkanskog foruma možete pogledati na sledećem linku: www.subversivefestival.com (Subversive Forum - ZKM)
'