UHD "Prijateljice" Tuzla

Udruženje humanitarno društvo "Prijateljice" djeluje na području Bosne i Hercegovine i šire od 1996. godine.

Rosa Luxemburg Stiftung - SouthEast Europe

A: 2. tuzlanske brigade 19/1, 75 000 Tuzla, BiH
T/F: ++387 (0)35/245 210, 394 199
E: prijateljice@bih.net.ba
W: http://www.prijateljice.info

Emina Haskić, animatorica
Dalibor Lukić, animator
Amir Jaganjac, animator
Nedim Aščerić, finansijski menadžer
Sehaveta Srabović, koordinatorica projekta
Jasminka Tadić Husanović, direktorica

Udruženje humanitarno društvo "Prijateljice", koje djeluje na području Bosne i Hercegovine i šire od 1996. godine, unutar tri programske komponente (psihosocijalna, savjetodavna  i edukativna podrška; obrazovanje o civilnom društvu i osnaživanje lokalnih zajednica; smanjenje siromaštva jačanjem ženskog poduzetništva), devetu godinu zaredom implementira projekat s ciljem pomirenja i unifikacije školskog sistema u BiH.

Projekat podrške djeci oba entiteta je započeo septembra 2001. Tim školskog projekta realizuje kompleksne ciljeve u 4 para osnovnih škola oba entiteta, a ciljevi su pomirenje, uklanjanje predrasuda o postojanju dva entiteta, izgradnja tolerancije i širenje ideje zajedništva putem kontakata koristeći multimedijalne tehnike. Kroz partnerstvo između parova škola i osnivanje đackih klubova kao podloge za izgradnju dječije mreže u dva entiteta ide se ka glavnom cilju - pomirenju.

Implementaciju projekta je odobrilo Ministarstvo za nauku, obrazovanje, kulturu i sport Tuzlanskog kantona te Ministarstvo prosvjete Republike Srpske. Zajedničkim radionicama i aktivnostima (sportskim i kreativnim) te 12-dnevnim ljetovanjem na moru,koje finansira Komitet za osnovna prava i demokratiju iz Njemačke, svake godine se zaokruži ovaj projekat pomirenja. 

Za uspjeh projekta su jednako zaslužni roditelji, menadžment škola te nastavnici – koordinatori u školama.

 PROJEKTI OSTVARENI U SARADNJI SA ROSA LUKSEMBURG FONDACIJOM


'