13.09.2014 | Čazma, Hrvatska

Forum za prehrambeni suverenitet Hrvatske

Fine niti lokalnih razvoja 2014

RLS - SEE / Forum za prehrambeni suverenitet Hrvatske

Udruga ZMAG u partnerstvu s udrugom Eko kultura, udrugom ekoloških proizvođača Bjelovarsko-bilogorske županije, pozivaju vas da se ponovo okupimo kako bi zajednički tražili rješenja za održivost našeg prehrambenog sustava na Forumu za prehrambeni suverenitet Hrvatske: Fine niti lokalnih razvoja 2014. u Čazmi 13/14.9.2014.

Ovogodišnji, treći po redu forum u međunarodnoj Godini malih obiteljskih gospodarstava tražit će rješenja za njihov opstanak i razvoj. Prošlogodišnji forum rezultirao je pokretanjem brojnih zajedničkih akcija kojima smo obilježili proglašenje Godine obiteljskih gospodarstava kao i Dan borbe za prava seljaka iznijevši u javnost naše stavove i prioritete o kojima smo raspravljali. Nastavljamo pričom o razvoju alternativnih modela financijske podrške razvoju poljoprivrede za lokalnu zajednicu, pokretanje sjemenarske proizvodnje domaćih sorata i sudjelovanje u kreiranju javnih politika kako bi nas vodile prema prehrambenom suverenitetu. Paralelno s održavanjem foruma održava se eko sajam: „Eko kulturom do zdravlja“ te osnivačka skupština Saveza ekoloških proizvođača Hrvatske.

Prijave su obavezne i primamo ih do 7.9.2014. Prijaviti se možete ovdje. Više informacija možete dobiti na info@zmag.hr ili na telefon 095/8082-688 (Sunčana Pešak, koordinatorica programa hrane). U nastavku pročitajte više o programu koji smo vam pripremili.

Prvi dio foruma istražuje drugačije modele financiranja za drugačiju poljoprivredu. Sustav „slobodnog“ tržišta i poljoprivrednih poticaja ne jamči puno slobode malim i srednjim obiteljskim gospodarstvima. S druge strane kupci pokazuju sve veći interes odakle dolazi hrana i kako je proizvedena sa željom da podrže svoje lokalne proizvođače. U Hrvatskoj se posljednjih nekoliko godina razvija nekoliko zasebnih, a ipak povezanih modela direktnog povezivanja kupaca i proizvođača i njihova međusobna pomoć kao i modeli potpore takvim inicijativama. Udruga ZMAG predstaviti će fond Solidarnost 1.0. osmišljen kao poticaj razvoju poljoprivrede za zajednicu, a svoje solidarne akcije predstavit će i GSR mreža (mreža grupa solidarne razmjene). Novoosnovana Zadruga za etično financiranje prvi je korak razvoja prve etičke banke u Hrvatskoj s ciljem ulaganja u razvojne projekte u funkciji vraćanja kvalitete života i poslovanja po načelima transparentnosti, participativnog upravljanja i solidarnosti. Cilj rasprave je pronaći prioritete u koje treba ulagati za napredak naših lokalnih zajednica.

Sjeme nam je i ove godine tema ali ovaj puta s naglaskom na pokretanje sjemenarske proizvodnje. Vidjet ćemo praktični primjer zaštite kroz ekološku proizvodnju jedne sorte žitarica, za sada jedine upisane na listu čuvanih sorata. Napravit ćemo pregled primjera zaštite domaćih sorata u Europi i pregled ideja koje nam mogu pomoći u razvoju vlastitog modela. Naša gošća iz austrijske udruge Arche Noah koja se bavi očuvanjem i razvojem genetske raznolikosti kultiviranog bilja dolazi nam, međutim s drugim ciljem. U trećem bloku tema nam je zagovaranje za kvalitetnije javne politike i tu ćemo nakon uvoda u temu vidjeti dva primjera zagovaranja na međunarodnom i lokalnom nivou. Udruga Arche Noah već dugi niz godina vodi kampanju praćenja procesa donošenja nove europske uredbe o sjemenu i sadnom materijalu dok se udruga Život bavi praćenjem procesa raspodjele financijskih sredstava kroz primjenu Zajedničke poljoprivredne politike u Hrvatskoj.

Pred nama je dvotjedna akcija za sjeme te ulazimo u međunarodnu godinu tla. Na kraju nam ostaje planiranje budućeg zajedničkog rada i prioriteta.

Program događanja:
Subota 13.9.2014.

13:00-13:15 Uvod: Put prema prehrambenom suverenitetu Hrvatske, Sunčana Pešak

SOLIDARNI POTICAJ PROIZVODNJI
13:15-13:40 Fond „Solidarnost“, Dražen Šimleša, ZMAG
13:40-13:50 Solidarne akcije GSR mreže, Alma Mihaljević
14:00-14:30 Etička banka: Goran Jeras
14:30-15:30 Rasprava: Strategija drugačijeg financiranja za drugačiju proizvodnju


KAKO DO SJEMENARSKOG SUVERENITETA
16:30-17:00 Očuvanje i razvoj genetske raznolikosti u Europi, Sunčana Pešak
17:00-17:30 Registracija sjemenarske proizvodnje domaćih sorata žitarica u praksi, Darko Kolar
17:30-18:00 Rasprava: Kako pokrenuti proizvodnju sjemena, očuvati i razvijati domaće sorte
18:00-18:30 Rasprava: U susret dvotjednoj akciji za sjemenarski suverenitet

Nedjelja 14.9.2014.

IZAZOVI PROMJENA POLJOPRIVREDNE I PREHRAMBENE POLITIKE
10:00-10:30 Javne politike i naše mjesto u njima: što treba znati o tome kako utječu na nas i zašto mi moramo utjecati na njih, Branka Peurača
10:30-11:00 Zagovaranje za bolju sjemenarsku politiku na europskom nivou, Iga Niznik, Arche Noah, Austrija
11:00-11:30 Borba za pravedniju raspodjelu sredstava plaćanja u poljoprivredi u Hrvatskoj, Miroslav Kovač, udruga Život
11:30-12:30 Rasprava: Kako utjecati na stvaranje pravednije poljoprivrednu politike

ŠTO NAM JE ČINITI
13:30-14:00 Zaključci i određivanje važnih tema za unaprjeđenje prehrambenog sustava Hrvatske
14:00-15:00 Što su nam prioriteti za iduću godinu

Trajanje sajma:
Subota 10-19 h
Nedjelja 9-13 h

Veselimo se vašem dolasku.

Supported by Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe with funds of the German Federal Ministry for Economic Cooperation and Development.
 
'